Střídání letního a zimního času na dalších pět let bude schvalovat vláda. Chce to Evropská unie

Vláda bude projednávat směrnici o střídání letního a zimního času na dalších pět let. Ministři za KDU-ČSL jsou ale proti. Chtějí zrušit změnu času. Podle nich k tomu už není důvod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední neděli v březnu, tedy za pár dní, začíná u nás už tradičně letní čas

Poslední neděli v březnu, tedy za pár dní, začíná u nás už tradičně letní čas | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Na návrh ministerstva práce a sociálních věcí by vláda měla schválit nařízení, které požaduje směrnice Evropské unie. „Prodlužuje to, jak máme zorganizovaný letní čas. Takže spíš se jedná o takové automatické předložení, které to vlastně zaručuje nebo oficiálně zavádí na další časové období,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Lidovci si ale myslí, že by se Česká republika měla jako první členská země obrátit na Evropskou komisi a požádat o zrušení letního času.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda bude schvalovat změnu času na dalších 5 let. Více se dozvíte v reportáži Lenky Jansové.

„Ty argumenty, které tady byly v minulosti, to znamená určitá ekonomická úspora a ekonomický význam, tak na základě studií se prokázaly, že v této době pozbyli svého významu. A naopak ta negativa, která jsou spojená se střídáním času, dneska převažují. Myslím si, že racionální prostě je: Pojďme se vrátit k jednomu času,“ vysvětlil místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Úředníci rozpustili akci konvičkovců. Antiislamisti chtěli 'kamenovat' mobilní wc

Číst článek

Letní čas je v Česku nepřetržitě od roku 1979

Česko by podle Jurečky mělo požadovat úplné zrušení letního v celé Unii. Jinak by to nešlo třeba kvůli letovým jízdním řádům.

Marksová ale návrh lidovců nepodpoří. Česká republika má podle ní důležitější témata, která by měla řešit s Evropskou komisí.

Letní čas skončí za necelé tři týdny na konci října. V neděli třicátého budeme spát o hodinu déle. Letní čas máme v Česku nepřetržitě od roku 1979. Do roku 1995 oba časy trvaly šest měsíců. Rok na to se srovnaly hodinky s Evropskou unií a letní čas trvá 7 měsíců. Podle Evropské komise je dobré ve střídání časů pokračovat, aby byli lidé v létě ve svém volnu aktivnější.

Úřady budou moci na místě přesunout demonstraci

Vláda bude ve středu řešit ještě jiná témata. Pravděpodobně se zastanou práva úřadů přesunout demonstraci přímo na místě jejího konání někam jinam. Tuto novou pravomoc dostanou úředníci od listopadu.

Skupina v únoru napadla pochod na podporu migrantů, policie teď navrhuje obžalobu

Číst článek

To se ale nelíbí opoziční TOP 09, která chce tuto možnost úřadům odebrat. „Nebylo účelné do zákona, který platil mnoho let, takto zasahovat. Vždycky se musí i podle současné úpravy vyhodnotit situace na místě a policie a úředníci mají i nyní možnost umožnit nerušený průběh akce, tak aby nebyla narušována bezpečnost nebo veřejný pořádek. K tomu nepotřebují zcela nové kompetence, které jdou na úkor občanů,“ řekl poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Podle vlády ale nové pravomoci umožní úředníkům jednodušeji řešit konflikty na demonstracích. Vládní právníci si myslí, že by jinak stát musel nechat demonstrace být nebo je rozpustit. O návrhu TOP 09 bude hlasovat i Poslanecká sněmovna.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme