Obama zvažuje odpověď na ruské hackerské útoky. USA se bojí napadání výsledků voleb

Americký prezident Barack Obama zvažuje odvetu za údajně ruské hackerské útoky. Podle jeho mluvčího se ale veřejnost o případných krocích Washingtonu nemusí nikdy dozvědět. Z nedávných kybernetických útoků na servery Demokratické strany stejně jako z maření prezidentských voleb obvinila Moskvu americká vláda. Rusko nařčení odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama se chystá zákon vetovat

Americký prezident Barack Obama se chystá zákon vetovat | Zdroj: Reuters

Mluvčí Bílého domu Josh Earnst prohlásil, že Barack Obama má celou řadu možností, jak na útoky odpovědět. Dodal ale také, že se veřejnost o odvetě nemusí nikdy dovědět.

Ve Spojených státech panují obavy z toho, že útoky mají narušit průběh listopadových prezidentských voleb.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová prohlásila, že je to poprvé, co se cizí mocnost snaží tak usilovně ovlivnit americké volby, a řekla, že se tím Rusko snaží pomoci Donaldu Trumpovi. Dodala, že americké tajné služby v posledních dnech hlásí zvýšené množství útoků, které se snaží nabourat do amerických účtů.

Hackeři napadli mobilní telefony amerických demokratů

Číst článek

Clintonová téma vytáhla i proto, že Rusko má daleko větší zájem právě na zvolení Trumpa a mohlo by v tomto zájmu jednat. Ten ale spojení s Ruskem odmítá.

Hackerům se a pravděpodobně nepodaří nijak změnit hlasy. Elektronický hlasovací systém ve Spojených státech je zabezpečený a není připojený na internet. Panují však obavy z toho, že se hackeři budou snažit vytvořit chaos útoky na informační systémy různých institucí a umožnit tak spekulace o regulérnosti voleb.

Podle ruské diplomacie jde o politickou objednávku rozdmýchávající protiruskou hysterii.

18 amerických států koncem září požádalo federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti, aby jim pomohlo zajistit volební systémy proti dalším kybernetickým útokům. Kromě FBI incident vyšetřovala i NSA.

Matěj Štýs, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme