Rusko u Evropského soudu pro lidská práva prohrálo spor s Kasparovem. Rozhodnutí může obejít

Rusko při jednání s Garrim Kasparovem porušilo lidská práva - tak rozhodl Evropský soud pro lidská práva, který prošetřoval stížnost někdejšího šachového velmistra a jednoho z vůdců ruské opozice. Rusko se ale rozhodnutím soudu nejspíš řídit nebude. Země přišla s právní kličkou, jak rozhodnutí evropské instituce obcházet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Garri Kasparov

Garri Kasparov | Foto: David Monniaux, CC BY-SA 3.0

Ruská policie Garriho Kasparova neoprávněně zadržela a zabránila mu tak zúčastnit se opoziční manifestace.

Stížnost se týkala událostí z roku 2007, kdy se Kasparov chystal letět do Samary. Tou dobou tam zasedal summit EU-Rusko a ruská opozice chystala ve městě manifestace.

Kasparov se ale do letadla nedostal, protože ho v odletové hale na Šeremetěvu zadržela policie, zabavila mu pas a letenku a pět hodin ho držela v uzavřené místnosti, takže let do Samary nestihl.

Falšované letenky

Rusko se hájí tím, že policie vyšetřovala kauzu falšování letenek a měla podezření, že falešnou letenku má také právě Garri Kasparov. Prošetřování toho, jestli je jeho letenka pravá, se protáhlo a letadlo muselo odletět bez něj.

Prý ze stejného důvodu zadržela policie ten den dalších 22 lidí. Evropský soud pro lidská práva ale na tuto argumentaci nepřistoupil, podle něj nejsou žádné důkazy, že případ falšování letenek vůbec existoval, natožpak aby existovaly reálné důvody se domnívat, že je do něj zapletený právě Kasparov.

Rusko se nejspíš rozhodnutím soudu řídit nebude, respektive nemusí. Vztah země a Evropského soudu pro lidská práva je dost komplikovaný. Tato instituce působí při Radě Evropy a má posuzovat a vymáhat dodržování Evropské úmluvy o lidských právech.

Úmluva podepsaná, rozhodnutí obcházená

Tu Rusko podepsalo, stejně jako je členem Rady Evropy. Ale rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva se v některých případech odmítá řídit. Jeho rozhodnutí tak prakticky ignoruje, i když to neříká a nedělá otevřeně.

Rusko na to má právní kličku - loni přijalo zákon, podle kterého nemůže přijmout rozhodnutí této evropské instituce, pokud porušuje ruskou ústavou. Čili každý verdikt Evropského soudu pro lidská práva musí ještě znovu posoudit ruský ústavní soud. Což je zcela bezprecedentní záležitost, žádný ze zbývajících 46 zemí Rady Evropy nic takového nemá.

Ostatně Evropskou úmluvu o lidských právech, kterou vlastně soud svými verdikty interpretuje, všechny členské země ratifikovaly a její obsah by tak měl být součástí jejich právního řádu - čili s ním logicky nemůže být v rozporu.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme