Na Haiti hrozí hladomor. Po řádění hurikánu se ostrov potýká i se šířením cholery

Po řádění hurikánu Matthew lidé na Haiti bojují s epidemií cholery. Podle nejnovějších bilancí na nemoc zemřelo nejméně 13 lidí. Dalších víc než 230 je nakažených. Prozatímní haitský prezident Jorcelerme Privert navíc varoval před hladomorem, hurikán totiž zničil velkou část úrody i zásob potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocní cholerou se na Haiti léčí ve speciálních centrech

Nemocní cholerou se na Haiti léčí ve speciálních centrech | Zdroj: Reuters

Lékaři se bojí šíření cholery kvůli nadcházejícímu období dešťů, které v ostrovním státě začíná v listopadu. Prozatímní haitský prezident Jocelerm Privert vyzval k okamžitým operacím.

„Musíme jednat velmi rychle. Musíme nasytit lidi v mobilních přístřešcích, musíme jim dát pitnou vodu a léky k zastavení šíření cholery. Protože vláda nemá dostatečné prostředky, musíme se spolehnout na pomoc našich hlavních partnerů," uvedl.

Humanitární pracovníci navíc bojují s poničenou infrastrukturou.

„Musíme opravit silnice a mosty, zrekonstruovat školy. Dneska je hodně dobré vůle. Mnoho lidí, známých osobností i politiků, se snaží pomáhat. K tomu, aby mohli pomáhat, ale musí stát plnit svou funkci, opravit zničenou infrastrukturu a zpřístupnit odříznuté oblasti," dodal Privert.

Na Haiti začali pohřbívat do masových hrobů. V zemi se po hurikánu šíří cholera

Číst článek

Bouře na Haiti zabila asi tisíc lidí. Největší škody napáchala na jihozápadě země, kde zničila úrodu a zásoby jídla.

OSN chce na pomoc Haiti vybrat v přepočtu skoro 3 miliardy korun.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme