V Česku se bude dál střídat čas. Zrušení ve vládě neprošlo

V Česku se bude následujících pět let střídat letní a zimní čas stejně jako teď. Vláda schválila na návrh ministerstva práce nařízení, které požaduje směrnice Evropské komise. V praxi to znamená, že si o posledních říjnových nedělích budeme moci pospat o hodinu déle, při posledních březnových naopak vstaneme o hodinu dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hodiny (Ilustrační foto)

Hodiny (Ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Podle odpůrců střídání času už neplatí základní důvod jeho existence, tedy úspora energie. Lidem to navíc může rušit biorytmus a zhoršovat spánek.

Podle ministryně Michaely Marksové z ČSSD je vládní nařízení jen technická záležitost.

„Prodlužuje to, jak máme zorganizovaný letní čas. Takže spíš se jedná o takové automatické předložení, které to vlastně zaručuje nebo oficiálně zavádí na další časové období,“ vysvětlila.

Lidovci ale požadují, aby Česko jako první členská země začalo jednat s Evropskou komisí o zrušení letního času v celé Evropské unii.

„Argumenty, které tady byly v minulosti, to znamená určitá ekonomická úspora a ekonomický význam, se na základě studií prokázaly, že v této době pozbyly významu. Naopak negativa, která jsou spojená se střídáním času, dneska převažují. Myslím si, že racionální prostě je vrátit se k jednomu času,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle ministryně Marksové má ale Česká republika pro jednání s Evropskou komisí důležitější témata. Šéfka resortu práce se také pozastavila nad tím, že téma patří do její agendy. Uvedla, že v unii takové věci řeší komisařka pro dopravu.

Letní čas funguje v Česku nepřetržitě od roku 1979. Do roku 1995 oba časy trvaly šest měsíců. Rok na to se srovnaly hodinky s Evropskou unií a letní čas trvá 7 měsíců. Podle Evropské komise je dobré ve střídání časů pokračovat, aby byli lidé v létě ve svém volnu aktivnější.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme