Před 90 lety se narodila gymnastka Misáková. Zlata z olympiády se nedožila, získala ho in memoriam

Přesně před devadesáti lety se narodila Eliška Misáková, jejíž příběh je jedním z nejsmutnějších v celé olympijské historii. Do Londýna v roce 1948 odjela jako členka týmu sportovních gymnastek, který nakonec celou soutěž ovládl. Závodu už se ale nezúčastnila a v noci po zlatém československém úspěchu zemřela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eliška Misáková (čtvrtá zprava) se o vítězství svého družstva na olympiádě v Londýně už nedozvěděla

Eliška Misáková (čtvrtá zprava) se o vítězství svého družstva na olympiádě v Londýně už nedozvěděla | Foto: olympic.cz

Tehdy jednadvacetiletá Eliška Misáková odjela do Anglie bez náznaků jakýchkoli problémů společně s dalšími osmi členkami týmu.

Po příletu do Londýna se u ní projevily potíže podobné chřipce. Britský doktor pak diagnostikoval dětskou obrnu a Misáková musela s infekcí ihned do nemocnice. Žádná vakcína ale tehdy ještě neexistovala, takže dopad byl fatální.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eliška Misáková odjela do Londýna bez náznaků problémů, ale lékaři jí posléze diagnostikovali tehdy neléčitelnou dětskou obrnu, jíž gymnastka podlehla. Dodnes se neví, kde se nakazila

„Ty naše olympijské hry byly na jedné straně velká radost z vítězství, na druhé straně bolest nad úmrtím členky našeho družstva. Celé to bylo velice složité a těžké,“ vzpomíná dnes už 88letá Věra Růžičková, která jako nejmladší členka týmu měla v Londýně plnit roli náhradnice.

Tehdy dvacetiletá gymnastka zastoupila zkušenější nemocnou reprezentantku skvěle. Předvedla jednu z nejlepších sestav ze všech a Československo slavilo velký triumf. Jenže jásot družstva z vítězství brzy umlčela tragédie.

Misáková v noci po vítězném závodě zemřela, a tak se gymnastky vracely domů se zlatými medailemi, ale bez své kamarádky.

Infikovat se mohla při koupání

O tom, kde se Misáková nakazila, není dodnes jasno. Podle Růžičkové to mohlo být při koupání na předolympijském soustředění v Nymburce. Kvůli obrně byl totiž vyhlášen v horkých letních dnech zákaz vstupu do Labe.

„Nevíme, kde přišla k nákaze. Šest týdnů jsme měly závěrečné soustředění, kdy jsme byly ve dne v noci spolu. Fakt je ten, že dětská obrna byla po válce metlou lidstva. Tehdy se ještě neočkovalo a nevím, jak se k infekci dostala. Naštěstí už to potom nikoho v družstvu nestihlo,“ říká Růžičková.

Paradoxem je, že Československo se v roce 1960 stalo první zemí na světě, kde byla obrna vymýcena na národní úrovni. Na Elišku Misákovou se ale nezapomnělo a jako jediný sportovec v historii olympijských her dostala čestnou zlatou medaili in memoriam.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme