Počítal jsem s popravami lidí, vybíral bych je sám, vypověděl první Čech, který chtěl k IS

Sebevražedný útok by nepodnikl, se zabíjením vojáků a popravováním civilistů byl však Jan S. "srovnaný", jak vypověděl před policisty. Zpravodajský web Českého rozhlasu získal nové detaily případu prvního Čecha, který se chtěl připojit k takzvanému Islámskému státu. Hrozí mu za to nejméně 12 let. Policie ho totiž stíhá kvůli teroristickému útoku a je možné, že jeho obvinění ještě rozšíří o další trestný čin. Obžaloba by mohla být hotova do konce listopadu, policie čeká na psychologické a psychiatrické posudky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: zdroj: YouTube.com, VICE News

"Chystal se zabíjet americké a ruské vojáky bojující proti Islámskému státu, ale připouštěl i to, že by popravoval. Uvedl, že by si lidi určené k popravě vybíral a neprováděl by je tak brutálně. Je třeba vidět, že se chtěl stát vojákem, který podléhá rozkazům, navíc měl navštěvovat právě webové stránky se záběry brutálně prováděných poprav. Předmětem útoku tedy podle něj mohli být i civilisté," líčí výpověď Jana S. usnesení Krajského soudu v Plzni, které získal Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Muž ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku je od července letošního roku ve vazbě. Letos 5. února ho turečtí policisté zadrželi na letišti v Istanbulu, kde přestupoval na let do města Gaziantep poblíž turecko-syrské hranice, odkud zájemci o boj v řadách IS vyrážejí do Sýrie. Zdál se jim podezřelý a jak vyplývá z jeho výpovědi, během důkladné prohlídky zjevně zpanikařil a vše na sebe prozradil.

Zpanikařil a přiznal se
"V odbavovací hale se jej ptali, kam jede a za kým, nebyl schopen ihned si vymyslet výmluvu a po prohledání věcí zjistili, že v mobilu má videa o Islámském státu, a proto následně přiznal, že chtěl jet do Sýrie a přidat se k Islámskému státu, následně byl vrácen zpět do České republiky," popisuje soud mužovu neúspěšnou misi.

Pracovitý, tichý, samotář, popisuje kolega mladíka, který prý chtěl k IS

Číst článek

Čeští policisté Jana S. původně stíhali na svobodě kvůli pokusu o účast na organizované skupině, jenže poté, co začal vypovídat právní kvalifikaci přiostřili a soud ho poslal do vazby. Sám totiž přiznal, že se chtěl k IS připojit. "Uvedl, že jeho cílem bylo bojovat za Islámský stát a rozšířit jeho vládu na území, kde by měl být, tzn. na území Iráku, Sýrie, Severní Afriky apod. Proto si pořídil nový cestovní pas," popisuje soud.

Věděl, že je to trestné
Jednadvacetiletý mladík si zároveň podle svých slov uvědomoval, že jedná v rozporu s právem. "Věděl, že když tam odjede a pak se vrátí, že by jej pravděpodobně zavřeli asi za terorismus, věděl, že pokud tam odjede a přidá se k Islámskému státu bojovat, je to v České republice nezákonné a mohl by být zavřený," píše se v usnesení.

Bojovat chtěl především proti ruským a americkým vojákům, ale také proti syrské vládě. "Výslovně uvedl, že si byl vědom toho, že pokud půjde do té války, bude zabíjet lidi, s čímž byl srovnaný. Jeho cílem bylo být vojákem a bojovat za IS," cituje dokument výpověď Jana S.

Nebezpečný nápad se v hlavě muže začal rodit na začátku roku 2014. Tehdy si také založil účet na sociální síti Twitter, na němž si dohledával nejrůznější informace o IS, jak ukázalo dosavadní vyšetřování. "Na úvodní stránce se nalézají odkazy na arabská média, již v tomto stadiu počátku vyšetřování existuje důvodné podezření, že naprostá většina twitterových účtů, na něž se odkazuje v účtu obviněného na zmíněné sociální síti, má zjevnou souvislost s Islámským státem," konstatuje plzeňský krajský soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo je Čech, který se chtěl přidat k tzv. Islámskému státu? Do Spáleného Poříčí, odkud muž pochází, se vydal reportér Radiožurnálu Lubomír Smatana

Vše si pečlivě promyslel
Janu S. přitěžuje, že cestu si pečlivě připravil a promyslel. Do Gaziantepu si koupil jednosměrnou letenku. Odtamtud chtěl pokračovat autem, které si předem rezervoval. "Dokonce ve svém telefonu měl podle své výpovědi staženou mapu s touto hranicí i vyhledávač, podle něhož měl k této hranici z Gaziantepu dojet. Měl dokonce promyšlené, že pokud by vyjel kolem půlnoci, byl by kolem druhé ráno u hranic se Sýrií, následně plánoval jet do města Jarabulus, které leží za touto hranicí a v němž působí Islámský stát," upozorňuje soud.

Muž chtěl následně najít "nějaké lidi z IS" a absolvovat dvou až tříměsíční výcvik. "Potom chtěl válčit a zabíjet americké a ruské vojáky," uvádí soud.

Dosavadní vyšetřování neukázalo, že by byl Jan S. napojen na nějakou extremistickou skupinu, jednal nejspíš na vlastní pěst. Krajský soud jeho stížnost proti vazbě 4. srpna zamítl, protože by mohl pokračovat v trestné činnosti, případně útéci. Hrozí mu totiž 12 let až výjimečný trest.

Může dostat velmi přísný trest
"To je velmi přísný trest. Právě ten je přitom třeba považovat za reálný, byť není vyloučeno, že v případě uznání viny jej soud může mimořádně snížit, a to vzhledem k tomu, jak nevídaně zatím obviněný napomáhá objasnit svůj údajný delikt," podotýká soud.

Podle něj bude nutné Jana S. ještě jednou vyslechnout. Z jeho původní výpovědi totiž vyplývá, že kromě teroristického útoku se mohl dopustit ještě dalšího trestného činu. "Je nutné, aby se vyjádřil k tomu, zda se na území ovládaném Islámským státem chystal i k aktivnímu podílu na náboženské diskriminaci civilních osob. Pokud by tomu tak bylo, dalo by se uvažovat o tom, že se připravoval i k trestnému činu persekuce obyvatelstva," vysvětluje soudce Pravoslav Polák.

Další výslech Jana S. policie skutečně plánuje, čeká ale na psychologické a psychiatrické posudky. "Dostane možnost se vyjádřit, až budeme mít všechny věci pohromadě. Vyslýchat ho ale určitě ještě budeme," sdělil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu dozorující státní zástupce Jakub Kubias.

Obžaloba snad do konce listopadu
Ten navíc chce, aby soud "prvního českého džihádistu" ponechal za mřížemi. "Budu muset požádat o prodloužení vazby. Nestihnu totiž podat k soudu obžalobu, než uplynule tříměsíční lhůta od rozhodnutí o vzetí do vazby," vysvětlil Kubias. Obžalobu by chtěl mít hotovou do konce listopadu.

Zpravodajský web Českého rozhlasu oslovil také obhájce muže Vojtecha Dragúna, advokát se ale o případu nechtěl bavit. "Médiím neposkytuji žádné informace," položil telefon. Z usnesení soudu ale vyplývá, že Jan S. během rozhodování o vazbě slibil, že neuteče. O dění v IS se prý už nezajímá a už by tam nejel. Argumentoval také tím, že s policií spolupracuje a před stíháním neutekl, ani když mohl. Po nedobrovolném návratu z Turecka, v mezidobí, než ho policie zadržela, odjel dokonce s matkou na dovolenou do zahraničí, ale vrátil se.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme