Semily: Poběžte za novým úsměvem a pomozte dětem s rozštěpovou vadou obličeje

13. říjen 2016

Na Ostrově a v Palackého sadech v Semilech se dnes 13. října odpoledne poběží za novým úsměvem. První dětský úsměv je pro většinu rodičů samozřejmostí, ale ne všichni mají takové štěstí. Proto si první ročník zdejšího charitativního běhu klade za cíl zvýšit povědomí o problematice rozštěpů.

Program Běhu za novým úsměvem začíná na Ostrově v Semilech v 15 hodin. Pro děti bude připraven skákací hrad, malování, zpívání a tancování, dospělí si můžou změřit krevní tlak a obsah tuku v těle. První „běžci“ – děti a kočárky absolvují od 16 hodin půl kilometru dlouhý okruh. A skutečné běžce čeká od 16:30 čtyřkilometrová trať v Palackého sadech.

Statistiky? Na 500 dětí připadá jedno s rozštěpem

Rozštěpové vady obličeje patří mezi vrozené vývojové vady. Vznikají nespojením příslušných částí obličeje v místech, kde by za normálních okolností měly být ret, čelist a patro. Statistiky se za posledních 25 let moc nezměnily, přibližně na 500–550 dětí připadá jedno dítě z rozštěpem. Díky moderním metodám včasné diagnostiky se u nás nyní narodí zhruba kolem 160 dětí s rozštěpem ročně, protože 60 % rodičů dává přednost umělému přerušení těhotenství.

Možnosti léčby dětí narozených s rozštěpovými vadami se významně zlepšily a v dnešní době je rozštěp řešitelný až do úplného uzdravení. Své o tom ví maminka a pořadatelka semilského běhu Za novým úsměvem Alena Kuželová: „Jde nám o to, poskytnout veřejnosti dostatek informací tak, aby byla překonána taková ta stigmatizace ve společnosti.“

První operaci provádějí u novorozeňat

Ve společnosti je totiž zakořeněná zavádějící a neopodstatněná představa o mentálním postižení těchto dětí. Přitom z nich vyrůstají lidé schopni zcela plnohodnotného života. Dnešní metody léčení, kdy se první operace odehrává třeba už prvním týdnu života, se totiž podle Aleny Kuželové totiž nedají srovnat s těmi před dvaceti, možná i deseti lety.

Zájemci se o problematice rozštěpů a hlavně o výsledcích léčby mohou přesvědčit na semilské radnici, která běh podporuje. Až do konce října tam je ve vstupní hale k vidění výstava fotografií dětí.

A pokud to dnes do Semil nestihnete, můžete se Běhu za novým úsměvem zúčastnit 28. října v České Lípě.

Malí běžci
Spustit audio