Poslankyně Semelová z KSČM se nemusí omlouvat za své výroky o Miladě Horákové a srpnu 1968

KSČM a její poslankyně Marta Semelová se nemusí omlouvat za výroky političky o Miladě Horákové či o roku 1968. Pravomocně to ve čtvrtek potvrdil odvolací soud. Žalobu na ni podal právník Michal Kincl z TOP 09. Obvodní soud pro Prahu 1 ji ale letos v lednu zamítl. Semelová před dvěma lety v České televizi zpochybnila, že přiznání Milady Horákové v politickém procesu bylo vynucené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslankyně KSČM Marta Semelová u soudu

Poslankyně KSČM Marta Semelová u soudu | Foto: Filip Jandourek

Kincl podal na Semelovou žalobu na ochranu osobnosti. Kritizoval vyjádření Semelové v televizní debatě, kde poslankyně v roce 2014 zpochybňovala vynucenost přiznání Milady Horákové během vykonstruovaného procesu. Kincl tvrdil, že mu výroky způsobily újmu. Soudce pražského městského soudu Tomáš Novosad řekl, že je žaloba nedůvodná.

„Na základě žalobních tvrzení je možno uzavřít, že pan žalobce není ve věci aktivně legitimován. Jak již řekl soud prvního stupně a jak my opakujeme a potvrzujeme, osobně ve vztahu k panu žalobci nedošlo k neoprávněnému zásahu do jeho osobnostních práv,“ zdůvodnil rozhodnutí Novosad.

Kincl k soudu osobně nepřišel. Jeho advokát Jaroslav Bárta mu ale doporučí dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle něj nešlo o výroky někde v hospodě u piva, ale pronesla je členka Parlamentu ČR. Komunistická poslankyně Marta Semelová verdikt přivítala.

Semelová půjde kvůli výrokům o Horákové k soudu, poslankyně se hájí svobodou projevu

Číst článek

„Ten soud je zcela absurdní. Zvlášť z toho důvodu, že si myslím, že není možné, aby soud rozhodoval o věcech historických. To byl diskuzní pořad, byly to mé názory, které se týkaly historických událostí,“ řekla Semelová.

Poslankyně komentovala také obsazení Československa v roce 1968, šlo podle ní o mezinárodní pomoc. Policie už dříve řekla, že vystoupení političky nebylo trestným činem. Kincl ale podal žalobu. Chtěl, aby se Semelová písemně omluvila a uznala, že šlo o okupaci a že totalitní komunistický režim perzekvoval mnoho lidí.

Soud už v lednu žalobu zamítl jako nedůvodnou, protože výroky Kinclovi nezpůsobily relevantní újmu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme