Zemřel držitel Nobelovy ceny, italský spisovatel a režisér Dario Fo

Ve věku 90 let zemřel italský spisovatel a režisér Dario Fo, který získal v roce 1997 Nobelovu cenu. Ve čtvrtek to oznámila italská vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský spisovatel a režisér Dario Fo

Italský spisovatel a režisér Dario Fo | Zdroj: Reuters

Fo, který byl významným představitelem politicky zaměřeného divadla, navazoval na absurdní divadlo, přičemž jeho hry jsou čistě osobními fraškami s vážným podtónem. Za svůj život napsal Fo asi 70 her. Mezi nejznámější z nich patří Náhodná smrt anarchisty, Archandělé nehrají biliár a Měl dvě pistole s černýma a bílýma očima.

Nobelovu cenu získal podle příslušného výboru jako "dědic středověkých kejklířů, který pranýřuje moc a obnovuje hodnoty utlačovaných".

"Se smrtí Daria Foa přišla Itálie o jednoho z největších představitelů divadla, kultury a občanského života v zemi," uvedl italský premiér Matteo Renzi, který se podle agentury Reuters přitom sám stal terčem literátova ostrého jazyka.

Tvorbu Foa znají i milovníci divadla v Česku. Například Divadelní spolek Kašpar uvedl jeho představení Za vším vězí ďábel, v Dejvickém divadle se zase hrála jeho Mysteria Buffa.

Fo rozděloval společnost

Oscarový herec a režisér Roberto Benigni označil Foovu smrt za velkou ztrátu a zesnulého spisovatele za „výjimečného, inovativního a nenapodobitelného autora a chloubu země“.

Ne všichni však na politického satirika budou vzpomínat v dobrém. „Vždycky jsem ho považoval za někoho, kdo násilně rozděluje společnost,“ řekl Renato Brunetta ze strany Forza Italia poté, co se dozvěděl, že Fo zemřel. Dodal, že nechce být pokrytec a proto přiznává, že dramatika neměl rád.

Pozitivně na zesnulého dramatika zřejmě nebude vzpomínat ani bývalý premiér Silvio Berlusconi, jenž se stal námětem Foovy politické satiry z roku 2003 nazvané v překladu Dvouhlavá Anomálie. V ní se Fo zabýval konfliktem zájmů u politika, který je zároveň nejbohatším mužem Itálie a vlastní obchodní firmy i mediální společnosti. Hra si podle AP položila i otázku: Co by se stalo, kdyby se polovina Berlusconiho mozku nahradila půlkou mozku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Fo, známý svou politickou a společenskou satirou, zesnul podle italských médií v milánské nemocnici, kam byl přijat před 12 dny.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme