Karel Hvížďala: Andrzej Wajda - hlas polského národa

13. říjen 2016

V neděli večer 9. října 2016 zemřel na selhání dýchacího ústrojí v 90 letech v Krakově známý polský filmový a divadelní režisér Andrzej Wajda.

Jako studenti jsme chodili na jeho filmy v 50. letech do polského kulturního střediska, do běžné distribuce se nedostaly: Tam se promítalo Pokolení, Kanály či Popel a démant. Tato díla dodnes patří mezi klasické filmy polské kinematografie, v kterých se vypořádával s válečnými zážitky i s násilným převzetím moci komunisty.

Podobně v pozdějších filmech Danton či Muž z mramoru se Wajda opět zabýval složitou polskou historií a bez zábran tvrdě kritizoval období stalinské totality. Na Muže z mramoru navázal filmy Muž ze železa a Walesa. Muž naděje. Film Muž ze železa dostal v Cann hlavní cenu, ale u nás se o něm nesmělo ani psát.

Andrzej Wajda kromě toho, že natočil 60 filmů a inscenoval 30 divadelních představení, byl i zakladatelem polské filmové akademie. V roce 2000 obdržel Oscara za celoživotní dílo.

A jeho poslední film Powidoki, Zbytkový obraz, obdržel nominaci na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Jde o biografický snímek o avantgardním umělci Wladislawu Strzeminskim, který žil v letech 1983 až 1952. Před jeho premiérou Wajda prohlásil: "Natočil jsem film, který má ukázat, že úkolem politiky nemá nikdy být zasahování do umělecké tvorby."

"Všichni pocházíme z Wajdy"

Logo

Mezi jeho pozoruhodná díla patří i portrét spisovatele Janusza Korczaka, který byl zavražděn v koncentračním táboře Treblinka a film Katyňský masakr, v němž popisuje zavraždění 22 tisíců polských důstojníků sovětskými bezpečnostními orgány NKVD v roce 1940.

Sám o sobě prohlašoval: "Byl jsem hlasem národa, který nemůže svobodně hovořit." A v některých nekrolozích polští umělci připomínají, že bez něj by nevznikla Solidarnosc.

Tento nejznámější polský režisér se narodil 6. března 1926 v severním Polsku v Suvalkách, matka byla učitelka na ukrajinské škole a otec důstojník, který byl zavražděn v Katyni. Studoval malířství v Krakově a později film v Lodži.

Herec Wojciech Pszoniak o něm prohlásil: "Někteří točili filmy, aby žili. On žil, aby točil filmy." A Donald Tusk, předseda Evcropské rady, napsal: "Všichni pocházíme z Wajdy. Dívali jsme se na Polsko i sebe sama jeho očima. Teď bude smutněji."

Pohřben bude Andrzej Wajda ve středu 19. října na Salvátorském hřbitově v Krakově jen v rodinném kruhu. Veřejnost se s ním bude moci rozloučit o den dříve ve Varšavě v dominikánském kostele nebo po pohřbu v Krakově na zádušní mši.

Spustit audio