Podaří se Elonu Muskovi dobýt Mars? Věří mu i prezident Obama

Prezident USA Barack Obama upírá zraky ke hvězdám. Na zpravodajském portálu televize CNN zveřejnil svou vizi dobývání vesmíru. Věří ve splnění amerického plánu vyslat lidskou posádku na Mars a bezpečně ji dopravit zpět na Zemi. A to do třicátých let tohoto století. Pomoci by mu v tom měl plán amerického podnikatele Elona Muska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elon Musk

Elon Musk | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic, JD Lasica

Emotivní text uvádí vzpomínkou na to, jak na dědečkově rameni mával americkou vlaječkou astronautům, kteří se vraceli na Havaj. Bylo to prý ještě před přistáním Američanů na Měsíci. „Doufám, že jednou takto zvednu na ramena svá vnoučata. Ale namísto toho, abychom čekali na návrat našich neohrožených průzkumníků, budeme vědět, že díky současným technologiím odletěli do kosmu ne proto, aby jej navštívili, ale aby tam zůstali,“ cituje CNN prezidenta Obamu.

„Dostat se na Mars bude vyžadovat pokračování spolupráce mezi vládou a soukromými inovátory a v tom si už nyní vedeme dobře. V příštích dvou letech privátní firmy vyšlou vůbec poprvé astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici. Dalším krokem je zamířit za hranice oběžné dráhy kolem Země,“ zdůrazňuje prezident.

Mars je budoucnost

Povrch Marsu | Foto: CC0 Public domain

Rudá planeta je podle týdeníku Newsweek jedna z klíčových strategií americké NASA. Cesta na Mars dnes zaměstnává, jak ostatně zdůraznil i Obama, různé soukromé společnosti. Ale proč právě teď poutají pozornost především plány amerického miliardáře Elona Muska? A jsou jeho vize vůbec proveditelné? Newsweek přiznává, že Musk má velký podnikatelský talent, spoustu peněz a technologické know-how. I proto je nutné brát jeho plány vážně.

Musk od základů vybudoval společnost SpaceX, která uzavřela s NASA kontrakt na dopravu nákladů na Mezinárodní vesmírnou stanici. A od příštího roku bude na stanici vozit i astronauty. Musk prokázal, že je schopen udělat, co si předsevzal. Takže se můžeme poučit z jeho plánů, jak překonat dvě zásadní překážky pro kohokoliv, kdo plánuje vyslat lidi na Mars. Ty překážky se týkají zdraví a bezpečnosti posádky a financování mise.

Podle dosavadních scénářů potrvá cesta na Mars zhruba půl roku. Posádka by tedy byla vystavena efektům dlouhodobého letu vesmírem, kdy dochází pod vlivem mikrogravitace k úbytku svalové hmoty a řídnutí kostí. Nepříjemné vedlejší efekty však lze podle Muska minimalizovat.

Připraveni na smrt

Větší obavy vyvolává působení radiace na lidský organismus poté, co posádka opustí ochranné magnetické pole rodné planety. V současnosti nedisponujeme žádnou technologií, která by udržela na uzdě zvýšené riziko rakoviny. A to nebereme v úvahu nutnost ochránit astronauty před vlivem solárních erupcí. Musk nenabízí žádné reálné řešení, snad kromě snah vyslat vesmírné lodě po optimální trase, která by měla nepříznivé vlivy minimalizovat.

S pomocí doplnění paliva na oběžné dráze plánuje Musk zkrátit čas cesty z šesti měsíců na osmdesát dnů – a možná až na třicet dnů – což by zmíněná rizika výrazně omezilo. Vizionářský miliardář nicméně přiznává, že hlavně první mise bude velice nebezpečná. A že ten, kdo se jí zúčastní, bude muset být „připraven zemřít“.

Na Mars v roce 2022

Vesmírná nákladní loď Dragon soukromé společnosti SpaceX odstartovala k ISS | Foto: Reuters

Newsweek ale připomíná, že zájem o „marsovskou odyseu“ je enormní. Přes 200 tisíc lidí se už přihlásilo do výběru astronautů pro misi Mars One. Tento konkurenční projekt plánuje mezi roky 2020 a 2030 vybudovat na Marsu trvalou základnu. Mars One však nabízí jen jednosměrnou letenku. Takže nezájem patrně nebude překážkou, zvláště když vezmeme v úvahu Muskův plán přidat i letenku zpáteční. Jeho první loď má zamířit na Mars už v roce 2022. I když, co se týče termínu, úplná jistota neexistuje, přiznává Musk.

Jeho dopravní lodě by měly pobrat najednou sto lidí. SpaceX ale ještě ani nevyslala astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ve skromném počtu dvou. Úspěch Muskových plánů tak bude nakonec záležet na tom, zda se mu podaří najít dostatek lidí, kteří dají své životy a jmění všanc pro vyšší cíle, aby se lidstvo stalo novým meziplanetárním druhem. A zda dokáže zařídit, aby jeho odvážné plány vláda a soukromí investoři spolufinancovali.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme