Rejnoci, moře na lodi a cestování na motorce. Český instruktor potápění v Thajsku doporučuje zajímavé destinace

16. říjen 2016

Pokud patříte k milovníkům potápění, tak v Thajsku stále najdete dostatek neturistických destinací s nádhernou přírodou a viditelností pod vodou. Podmořský život si například můžete dobře prohlédnout v lokalitě Ko Lanta, kde také čtyři roky působí český instruktor potápění Roman Weber.

Nezapomenutelným zážitkem je například potápění s mantou obrovskou. „Kolem vás proplouvají manty, které mají na šířku až osm metrů, váží dvě tuny a je jich tam třeba 20,“ popisuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Pro potápěče je oblíbeným místem – a možná i nejkrásnějším na světě – takzvaný fialový kámen, ke kterému musíte plout dvě hodiny na lodi. Podél skalní stěny se lze potápět až 80 metrů, pro méně zkušené potápěče se ale doporučuje nejvíce 40 metrů.

K obyčejnému šnorchlování je pak vhodná například lokalita Ko Ha s pěti malými ostrůvky, krásnou viditelností, bílým pískem a opuštěnými plážemi. A pokud navštívíte Koh Rok, tak tam uvidíte kolonie leguánů a ve vodě stále živé korály.

Thajsko ale láká nejenom na potápění – v zemi žijí přátelští lidé, ochutnáte skvělou kuchyni, navštívíte vnitrozemí s buddhistickými chrámy. „Většina lidí si spojí Thajsko s dovolenou, člověk za dva týdny ale pravého Thajska moc nepozná,“ upozorňuje.

Banány se na plovoucím trhu prodávaly od nepaměti

Rozšířeným dopravním prostředkem v zemi je motocykl, který by také doporučil turistům, aby mohli cestovat a nezůstávat jen na jednom místě. „Místo, ve kterém člověk je, si může prozkoumat sám ve svém vlastním tempu,“ říká s tím, že u moře se zase dá plout na lodi a navštěvovat různé lokality.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio