Pavel Nedvěd: Je třeba nastolit generační změnu a dělat český fotbal trochu jinak

Jak vypadá český fotbal z italského pohledu? Nejen na to odpovídal Miroslavu Burešovi mnohonásobný reprezentant, nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003 a současný viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd.

Fotbalové Euro se české reprezentaci příliš nepovedlo, naopak Itálie bodovala. „Nepřinesli jsme tomu turnaji nic, na co by se dalo vzpomínat. Hráli jsme ustrašený fotbal, nebylo moc ofenzivních akcí a myslím, že budoucnost fotbalu je trošku jiná. Nejsme tu ale od toho, abychom jen kritizovali: myslím, že je třeba nastolit nějakou generační změnu a dělat ten fotbal trochu jinak,“ hodnotí výkon Čechů Pavel Nedvěd.


Co se týká fyzického fondu, Italové byli vždy o krok napřed, i před mojí generací. Byli vyspělejší, narodili se někde jinde, někde níž, u moře, měli vždycky trošku něco navíc. Ale u nás hráči dorůstají a dospívají v pozdějším věku a je třeba na ně počkat. Důležité je, aby hráli. PAVEL NEDVĚD

Dodává, že v současné době respekt vůči českým hráčům v zahraničí trochu opadl a obrací se spíše do minulosti – kolik jsme měli dříve dobrých hráčů, kolik jich hrálo za skvělé týmy v Evropě. „Je to bohužel pravda, ale na druhou stranu myslím, že letos uděláme krok k lepšímu, protože hráči jako Krejčí nebo Schick dělají českému fotbalu dobré jméno,“ hodnotí Nedvěd.

Český fotbal podle Pavla Nedvěda prochází generační obměnou. Trenér reprezentace sice dává mladším hráčům šanci, aby získali zkušenosti, ale bude to chtít více času a dodává, že by bylo dobré, aby u národního týmu byla nějaká osobnost z minulých let, která by mohla mladším hráčům poradit.

Pavel Nedvěd je také ambasadorem fotbalové ligy v Číně. Číňané se podle něho rozhodli vrhnout se na fotbal, budou ho dělat s veškerou pílí a myslí si, že docílí velké kvality. Nedvěd je rád, že u toho mohl být a mohl pomoci propojit český a čínský fotbal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: bum , jpr
Spustit audio