Nizozemský politik Wilders bude souzen za výroky proti cizincům a podněcování k nenávisti

Nizozemský poslanec Geert Wilders stane před soudem. Politik známý svými protiislámskými postoji čelí obvinění z diskriminace a podněcování k rasismu. V pátek to oznámil haagský tribunál, který tak zamítl Wildersovu žádost o zrušení procesu. Šéf parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Wilders tvrdil, že kauza je politicky motivovaná. V procesu, který má začít 31. října, mu hrozí až dva roky vězení a pokuta v přepočtu asi 200 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Zdroj: Reuters

Podle prokuratury se Wilders provinil v březnu 2014 na jednom ze shromáždění, kde se ptal voličů: „Chcete tady více nebo méně Maročanů?“ Dav mu odpověděl, že méně, a Wilders dodal: „Postaráme se o to.“

Wildersův právní zástupce Geert-Jan Knoops v září při žádosti o zastavení procesu prohlásil, že na Wildersovy poznámky se vztahuje svoboda slova, a proto by měl soud celou kauzu rovnou zamítnout. Podle něj nelze politické vyjádření posuzovat trestním tribunálem.

Geert Wilders je 52letý poslanec nizozemského parlamentu a předseda krajně pravicové PVV. Pro svůj charakteristický blond účes se mu někdy přezdívá „Mozart“ nebo „Peroxidový blondýn“.

Populistický politik je kritikem islámu a mezi jeho excesy patří například přirovnání koránu k Hitlerovu dílu Mein Kampf. Prosazoval také zákaz posvátné knihy islámu, stavbu mešit i nošení muslimských šátků.

V roce 2008 se podílel na vzniku snímku nazvaného Fitna, v překladu Rozvrat. Přibližně 15minutový film ukazoval negativní stránky islámu, třeba diskriminaci žen, popravy v Saúdské Arábii a tělesné tresty.

Nizozemská strana PVV těží z největší přistěhovalecké krize v Evropě od druhé světové války a předpovídá se jí úspěch v parlamentních volbách, které se budou konat příští rok v březnu. A to přesto, že Wildersova slova na adresu Maročanů pobouřila nejen řadu obyvatel, ale i některé členy PVV.

V procesu se hodlá označit za oběť jeho výroků nejméně 56 osob a organizací a má vystoupit nejméně 34 svědků žaloby.

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme