Úřady si předaly budovu Kliniky na pražském Žižkově. Klíče do zámku neseděly

Správa železniční dopravní cesty v pátek oficiálně převzala od majetkového úřadu klíče od budovy sociálního centra Klinika na pražském Žižkově. Ty ale do zámku neseděly. Dům dodnes nelegálně obývají aktivisté. Zámek podle svých slov několikrát měnili kvůli bombovým hrozbám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Klinika na Žižkově

Centrum Klinika na Žižkově | Foto: Filip Jandourek

Úředníci si prohlédli aspoň zahradu a garáže. V příštích dnech sem přijedou znovu, aby se pokusili do budovy dostat. Chtějí nechat odečíst energie a zkontrolovat, v jakém je dům stavu. Mluvčí železniční správy Jakub Ptačinský doufá, že je aktivisté do Kliniky pustí. Počítají ale i s opakem.

„Zámečník je první varianta samozřejmě a budou následovat další kroky, " řekl mluvčí. O těch ale nechtěl víc spekulovat. Aktivisté tvrdí, že s nimi železničáři ještě nejednali.

„Uděláme všechno proto, abychom tady zůstali," uvedl člen kolektivu Jan Trnka. Správa železnic chce do budovy přestěhovat zaměstnance z detašovaných pracovišť.

Aktivisté prázdnou budovu v majetku státu obsadili v prosinci 2014. Policie ji několikrát vyklidila, poté jim ji úřad na rok zapůjčil a provozovali v něm sociální centrum. Pořádali přednášky, koncerty nebo jazykové kurzy, budovu také svépomocí opravovali.

Smlouva skončila letos v březnu, pak anonym v budově několikrát nahlásil bombu, policie ji vyklidila, ale aktivisté se tam vždy znovu vrátili. Program v centru pokračuje i přes převod budovy správě železnic.

O vyklizení budovy se s aktivisty majetkový úřad soudí, dostali více než 150 tisíc korun pokuty za její neoprávněné používání. Část už Klinika zaplatila z příspěvků dárců.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme