Hejtmanem Pardubického kraje bude dál Martin Netolický, koaliční smlouva byla podepsána

14. říjen 2016

Pardubický kraj bude v následujících čtyřech letech vést koalice složená ze zástupců ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS a uskupení Starostové a nezávislí. Jejich zástupci dnes podepsali společnou dohodu o rozložení sil.

Složení rady musí potvrdit nové zastupitelstvo, které se sejde příští pátek, ale členové koalice se už domluvili, kdo co bude dělat.

Hejtman: Martin Netolický (ČSSD), zodpovědný za finance kraje
1. náměstek: Roman Línek (KPK), zodpovědný za investice, majetek a kulturu
Náměstek: Michal Kortyš (ODS), zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost

Členové rady:
Bohumil Bernášek (ČSSD), zodpovědný za školství
Václav Kroutil (ČSSD), zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov
Pavel Šotola (KPK), zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor
René Živný (KPK), zodpovědný za sport, cestovní ruch a informatiku
Ladislav Valtr (ODS), zodpovědný za zdravotnictví
Hana Štěpánová (STAN), zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace

Oba nejsložitější posty, tedy oblast dopravy a zdravotnictví, dostala ODS. Dopravu měl doteď na starosti Jaromír Dušek, ten se do zastupitelstva nedostal, zdravotnictví řídil Roman Línek.

„Profesně jsem stavař a tato oblast mi je bližší. Myslím, že jsem jako krizový manažer za čtyři roky dokázal stabilizovat zdravotnictví. Myslím si, že je i dobře, že se gesce mění, aby ta transparentnost a provázanost s novou oblastí se střídaly,“ vysvětlil Roman Línek, proč rád přenechá tuto oblast svému kolegovi z ODS Ladislavu Valtrovi.

Podpis koaliční smlouvy

K té otázce, proč ODS bude mít na starosti nejnáročnější oblasti, se vyjádřil i staronový hejtman Martin Netolický: „Podle mě jde o vyvážené rozložení sil, protože já mám na starosti rozpočet kraje a koordinační úlohu a ODS a kolega Línek dostali další důležité resorty. Já to považují především za vyvážení celé situace, protože v nemocnicích je celá řada členů ČSSD i ve vedení nemocnic. Myslím, že pokud je partner, který je z jiné politické strany a řídí resort, tak to je pro vyvážení jenom dobře.“

Nová koalice nabízí pozice i opozičním stranám, tedy ANO a KSČM

Hnutí ANO může obsadit tři pozice předsedů a tři místopředsedů výborů zastupitelstva. Jednou z nich bude předseda výboru pro zdravotnictví, který konkrétně nabízejí lídrovi kandidátky ANO Janu Řehounkovi, který totiž už před volbami přišel s návrhem postavit novou nemocnici.

Jan Řehounek nám před chvílí potvrdil, že tu nabídku přijme: „O ten výbor pro zdravotnictví jsem projevil zájem já a klub mě podpořil. To znamená, budu se snažit, aby nebylo říkáno, že nám nabídli i výbor pro zdravotnictví a že pan Řehounek, který toho o zdravotnictví tolik ví, nevzal ani tuto výzvu, takže o ten výbor budu usilovat já.“

Jinak stejně jako v minulém období budou pro výkon funkce uvolnění také dva členové zastupitelstva. Finanční výbor povede v následujících čtyřech letech Jan Foldyna z KSČM a kontrolní výbor připadne hnutí ANO 2011, konkrétně Miroslavu Jurenkovi.

autor: ba
Spustit audio