Lídr kandidátky ANO na Vysočině zatajil členství v KSČ, možná byl i v Lidových milicích

Josef Pavlík, který na Vysočině vedl kandidátku hnutí ANO, býval členem KSČ. Svou minulost ale zatajoval, členství přiznal až necelý týden po volbách. Spekuluje se i o Pavlíkově fungování v Lidových milicích. Informace jako první přinesly páteční Jihlavské listy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr kandidátky ANO zatajil členství v KSČ

Lídr kandidátky ANO zatajil členství v KSČ | Foto: Oficiální web hnutí ANO

Po Miloslavu Bačiakovi a Janu Sobotkovi se nyní objevil další člen ANO, který mlžil okolo své minulosti. První jmenovaný se těsně před volbami v roce 2013 doznal k členství v KSČ, u jeho stranického kolegy tehdy vyšly najevo nepřiznané dluhy. Oba následně rezignovali.

Po letošních volbách visí otazník nad lídrem krajské kandidátky na Vysočině Josefem Pavlíkem - stejně jako u Bačiaka u něj vyšla najevo nepřiznaná komunistická minulost. Odstoupit ale zatím nehodlá.

Politika usvědčil dokument objevený novinářem Miroslavem Marešem, který jasně dokláda jak členství v KSČ, tak v milicích. Mareš totiž našel Pavlíkovu přihlášku do KSČ, kde se píše: „V současné době přijal ochotně a bez výhrad členství v LM.“

Pavlík se následně ke komunistické minulosti přiznal. „Je to již dávno, už si na to přesně nevzpomínám. Vždyť od té doby uplynulo 30 let. Byl jsem tam (v KSČ) jen několik měsíců,“ sdělil Jihlavským listům.

V předvolební debatě se tento list krajských lídrů ptal na politickou minulost, a to včetně členství v Lidových milicích. Pavlík ale uvedl, že je v politice nový a doposud se neangažoval.

Zároveň se při představování lídrů v novinách 5plus2, které vlastní šéf ANO Andrej Babiš, jevil jako člověk z rodiny postižené komunistickým režimem.

Pokud jde o členství v Lidových milicích, zde své fungování Pavlík nadále odmítá. „Nikdy jsem nic takového nepodepsal. To je mylná informace,“ zdůraznil Jihlavským listům. Podle investigativního novináře Miroslava Mareše ale nemluví pravdu. „Při lustracích nových kandidátů do voleb jsem objevil dokumenty, které jednoznačně ukazují na jeho aktivní působení v KSČ i členství v Lidových milicích,“ tvrdí novinář.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme