Sci-fi v divadle? Atomová kočička libereckého Malého divadla – hra o studentech TULky

14. říjen 2016

Malé divadlo v Liberci dnes 14. října uvádí premiéru divoké komedie Atomová kočička. Celá sci-fi inscenace se odehrává na libereckých vysokoškolských kolejích. Hlavními postavami jsou studenti mechatroniky, kteří omylem vytvoří stroj času, a dostanou se tak do předlistopadové doby. Autorem a současně i režisérem je bývalý liberecký herec Tomáš Dianiška.

„Ještě když jsem tu pracoval jako herec, tak jsem někdy přišel pozdě na zkoušku, ale teď jsem se vrátil jako režisér a trochu se obával, že mě nevezmou, ale nakonec to bylo dobré, když jsem režíroval, mělo to úplně jinou energii,“ říká Tomáš Dianiška, režisér a autor hry.

Herečka Michaela Foitová představuje Karlu Prouzovou. „Tomáš je sympaťák, zkoušení s ním bylo na pohodičku, i ten žánr – to je něco, co chtějí dělat mladý lidi,“ popisuje Foitová.

Herec Zdeněk Kupka má v Atomové kočičce více rolí. „Zkoušky jsou příjemná setkání, jsou to v podstatě takové lázně,“ říká Kupka.

Atomová kočička libereckého Malého divadla

Příběh Atomové kočičky začíná i končí na pokoji č. 512 harcovských kolejí liberecké univerzity. Dramaturg nové činohry je Tomáš Syrovátka. „Jde o světovou premiéru, skutečně Atomovou kočičku nikdo nikde neviděl. Tomáš Dianiška ji sice napsal už před lety, ale hra ležela dlouhá léta v šuplíku,“ popisuje Syrovátka.

„Využíváme hodně hitů z populární muziky, Tomáš hodně pracuje s odkazy na různé ikony popkulury. Popkulturu obdivuje a zároveň znesvěcuje, výsledkem je komedie cynická, která ale není zlá,“ uzavírá Syrovátka.

Atomová kočička Tomáše Dianišky má 14. října světovou premiéru v Malém divadle v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio