Velká parbubická přichází o peníze. Diváci mimo závodiště nemohou na dostih sázet

České dostihy jsou při pohledu na zahraniční úspěchy na vzestupu, ale chybí jim sázky. Na rozdíl od Francie nebo Anglie, kde fanoušci svými penězi uživí téměř celý sport, je v Česku jen minimum prostoru, jak si vsadit na své oblíbené koně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká pardubická 2016

Velká pardubická 2016 | Foto: Strogoff Pragensis

Vzorovým příkladem je jeden z nejvýznamnějších evropských dostihů Velká pardubická.

Dvoudenní festival letos v médiích sledovaly miliony lidí, ale vsadit si mohli jen ti, kteří dorazili v sobotu nebo v neděli na východočeské závodiště.

V době jednoduchého internetového sázení prakticky na cokoli včetně šachů, šipek a podobně, by pár kliknutí a pár korun lidé obětovali s očekáváním větších emocí během dostihu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dostih prožíváte spolu s vzrušením, jak běží váš kůň nebo vaši koně, na které jste si vsadili, říká Michal Horáček, hudebník a bookmaker

„Dostih prožíváte spolu se vzrušením, jak běží váš kůň nebo vaši koně, na které jste si vsadili. Můžu to srovnat – jezdím na krásné dostihy, ale nikde mě to nebaví tak jako v Chuchli,“ vzpomíná textař, skladatel a také bookmaker Michal Horáček, který byl u zrodu sázení v Česku.

Sportovní sázky mají kořeny právě na dostizích. Fanoušci navíc letos sledovali Velkou pardubickou živě i na nejsledovanějším britském dostihovém kanálu Racing UK.

A v západní Evropě jsou lidé zvyklí sázet. Například ve Francii se ročně prosází v přepočtu téměř 250 miliard korun a 25 miliard korun se vrátí zpátky do dostihů. Když se podíváme na čísla v Česku, tak je jasné, že necelých třicet milionů, které na závodištích lidé vytáhnou z peněženek, nijak zdejší dostihy pozvednout nemůže.

„Asi si zřejmě Jockey Club bude muset založit svoji sázkovou společnost a zkusit udělat konkurenci stávající společnosti, která ošetřuje dostihy,“ naráží osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa na to, že se v Česku dá na dostihy vsadit jen u jediné sázkové kanceláře. A to navíc jen na závodištích.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme