Kiska: Visegrádská čtyřka nikdy neměla tak špatný obraz jako teď

Slovenský prezident Andrej Kiska se ostře vyjádřil na adresu visegrádské čtyřky. Během prvního dne setkání prezidentů V4 v Polsku uvedl, že nikdy neměla tak špatný obraz jako teď. Své kolegy z Česka, Polska a Maďarska vyzval, aby V4 nepoužívali jako štít pro vnitropolitické záměry. Podle českého prezidenta Miloše Zemana se naopak skupina zejména u migrační krize ukázala moudřejší než zbytek EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka

Andrej Kiska, Visegrádská čtyřka | Foto: Filip Jandourek

„Společně zmůžeme více,“ to zdůraznil polský prezident Andrzej Duda na úvod dvoudenní schůzky prezidentů Česka, Polska, Slovenska a Maďarska. Apeloval přitom, aby se toto motto prosadilo v rámci Evropské unie.

Prvním tématem, o kterém hlavy států na východopolském zámku Lańcut hovořily, byla větší podpora mladé generaci. „Musíme zastavit vlnu emigrace, která vede tolik talentovaných a tvůrčích mladých lidí k opuštění naší země," apeloval hostitel schůzky. Narážel tak na situaci statisíců mladých Poláků, kteří hledají lepší uplatnění v Británii nebo Německu.

Adrzej Duda na své kolegy také apeloval, aby pomohli uchovat jednotnou EU, se stejnými možnostmi pro všechny členy. Miloš Zeman podle Ovčáčka poznamenal, že se V4 ukázala jako politicky „moudřejší a prozíravější“, než byl zbytek EU, a to zejména při řešení migrační krize.

Naopak slovenský prezident Kiska podle serveru Teraz.sk upozornil, že V4 historicky asi v žádném období neměla tak špatný obraz v Evropě jako má v těchto dnech. Proto ostatní prezidenty vyzval, ať působí na všechny nejvyšší politiky, aby nepoužívali V4 jako štít pro své vnitropolitické záměry.

V sobotu se podle agentury AP k prezidentům připojí zástupci Evropské unie a společně budou diskutovat o energetických otázkách. Agentura také připomněla, že V4 sjednocuje odpor vůči návrhům na přerozdělování migrantů v rámci EU, ale že zejména Polsko a Maďarsko stavějí své národní zájmy nad zájmy unie jako celku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme