IS verbuje nové členy mezi evropskými kriminálníky. Slibuje jim, že smažou své předchozí hříchy

Teroristé Islámského státu verbují v Evropě kriminálníky a členy nejrůznějších násilnických gangů, zjistil britský deník Independent. Jeden z náborových sloganů na fotografii maskovaného bojovníka s kalašnikovem hlásá: „Lidé s nejhorší minulostí někdy vytvářejí nejlepší budoucnost.“ Nábor se zaměřuje na mladé muže ze zločineckého nebo drogového prostředí, kteří chtějí „spasit svou duši“ džihádem pro takzvaný Islámský stát. Chování džihádistů zkoumalo Mezinárodní středisko pro studium radikalizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

Podle listu Independent nový průzkum ukázal, že většina rekrutů této teroristické skupiny má zločineckou minulost.

Zpráva Mezinárodního střediska pro studium radikalizace při King’s College v Londýně upozorňuje, že teroristické a zločinecké sítě v celé Evropě se spojují a produkují nebezpečný nový druh džihádistů, pro které násilí není jen svatou povinností, ale způsobem života.

Podle ředitele střediska Petera Neumanna toto nové spojení zločinu s terorismem ztěžuje evropským bezpečnostním službám sledování radikalizace občanů.

Řada bezpečnostních služeb podle něj dál nesprávně očekává, že zradikalizovaní mladíci změní chování a začnou se chovat „zbožně“.

Morální ospravedlnění

Profesor Neumann upozorňuje, že mnoho evropských džihádistů se zbožně vůbec nechová. Dál kouří a pijí alkohol, či dokonce užívají drogy. Nevadí jim ani pašování a další druhy kriminality.

I Saïd Kouachi, jeden z pachatelů masakru v pařížské redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, zřejmě získal zbraně a padělané dokumenty díky stykům se zločineckým podsvětím, které mu umožnily uniknout pozornosti tajných služeb.

Věřím, že svět přijde na to, jak IS zničit, řekla držitelka ceny Václava Havla Muradová

Číst článek

Dvě třetiny džihádistů, které studie Neumannova střediska zkoumala, měly zločineckou i násilnickou minulost. A více než polovinu bojovníků Islámského státu z evropských zemí znala před odchodem místní policie. Neumann zdůraznil, že džihád těmto lidem poskytuje morální ospravedlnění jejich činů a oni věří, že díky džihádu přijdou do nebe.

Zatímco Al-Káida „vydávala málem celé knihy, aby ospravedlnila své útoky“, Islámský stát zveřejňuje jen pár odstavců a raději k svému publiku promlouvá formou výpravných časopisů a působivých videonahrávek, upozorňuje profesor.

Rekruti z evropských věznic

Profesor Neumann vysvětluje, že v minulosti začal občas nějaký student teoreticky podporovat džihádistickou ideologii, ale bylo těžké ho přesvědčit, aby někoho zabil. Dnešním džihádistům to problém nedělá. Islámský stát rovněž láká psychicky traumatizované mladíky tím, že jim namlouvá, že když se stanou mučedníky, smažou své předchozí hříchy.

Nové rekruty tak často nachází v evropských věznicích. Tam dokonce vznikají celé teroristické buňky, ale vězeňská správa o tom často vůbec neví. Jak vypověděl pachatel loňského útoku na pařížský košer supermarket a vrah čtyř lidí Amedy Coulibal, předchozí pobyt ve vězení byl pro něj dokonalá škola: „Potkáte tam Korsičany, Basky, muslimy, lupiče, drogové dealery, pašeráky i vrahy a učíte se z jejich zkušeností,“ řekl Coulibaly.

Počítal jsem s popravami lidí, vybíral bych je sám, vypověděl první Čech, který chtěl k IS

Číst článek

Neumannovo Středisko pro studium radikalizace proto vyzývá k celoevropské reformě vězeňství. Vězeňská správa musí umět rozpoznat radikalizaci a sdílet poznatky s bezpečnostními složkami.

Mezi muslimskými vězni by měli působit prověření imámové a neměli by jim kázat radikálové z vlastních řad. Podle Neumanna se situace vymkla kontrole zejména ve Francii a Belgii, cituje experta britský deník Independent.

Akce, bratrství, moc

Islámský stát prezentuje členství v organizaci jako cestu k akci, dobrodružství, moci a pocitu bratrství, po nichž mnoho mladíků touží. Také představitel belgického protiteroristického centra Alain Grignard souhlasí, že řada evropských džihádistů dnes považuje Islámský stát za prodlouženou ruku městského zločinu.

Mnoho mladých muslimů do něj vstupuje jako do jakéhosi „supergangu“, vysvětluje Grignard. Podle něj měly tajné služby donedávna co do činění s radikálními islamisty, tedy lidmi, kteří se přiklonili k násilí pomocí extremistické interpretace islámu. „Teď ale stále častěji narážíme na takzvané zislamizované radikály,“ konstatuje Grignard.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme