ONLINE: Úspěch lidovců, ze Senátu zmizí Škromach. Propadlo ANO a také ČSSD

Ve čtrnáct hodin skončilo hlasování ve druhém kole senátních voleb. Mezi výrazné momenty 2. kola patří nízká volební účast a úspěch lidovců. Nedaří se naopak dalším vládním stranám. ANO obsadí tři senátorská křesla, i když měla ve finále hned 14 kandidátů. Výrazně v Senátu oslabí ČSSD, její nominanti vyhrálo jen ve dvou obvodech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach sleduje výsledky 2. kolega voleb do Senátu s manželkou Mirkou

Zdeněk Škromach sleduje výsledky 2. kolega voleb do Senátu s manželkou Mirkou | Zdroj: ČTK

V nejsledovanějších senátních duelech uspěla v Hodoníně lidovkyně Anna Hubáčková, která porazila dosavadního senátora Zdeňka Škromacha z ČSSD. Drtivého vítězství nad bývalým hokejistou Jiřím Šlégrem podporovaným ČSSD si v Mostě připsala Alena Dernerová (S.cz). Svůj souboj prohrál i ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD, který v Táboře nestačil na Jaroslava Větrovského z ANO.

V Praze 6 porazil Jiří Růžička (TOP 09 a Starostové) Václava Bělohradského podporovaného koalicí ČSSD a SZ. Další dva pražské obvody (10 a 11) ovládli Ladislav Kos (koalice HPP 11,KDU-ČSL, Pirátů a SZ) a Renata Chmelová (KDU-ČSL,LES,Piráti,DPD). Za sebou nechali Helenu Válkovou (ANO) a Jiřího Holubáře (TOP 09 a Srarostové). Kandidát TOP 09 a Starostů Tomáš Czernin vyhrál v Jičíně, za ním skončil Jan Malý z ANO.

Váňa se do Senátu nedostal

V Karlových Varech neuspěl žokej Josef Váňa (ANO), kterého porazil Jan Horník (STAN). Horníkův kolega ze STAN Petr Holeček vyhrál v Mělníku, kde zvítězil nad občanskou demokratkou Veronikou Vrecionovou. Jaroslav Doubrava (S.cz) obhájil senátorské křeslo v Ústí nad Labem, kde za sebou nechal kandidáta ANO Františka Holešovského. Volby v Liberci opanoval Michael Canov (Starostové podporují M. Canova), který drtivě porazil Marka Vávru z ANO.

Plzeň - město bude v horní komoře zastupovat Václav Chloupek (Občané a patrioti), který porazil sociální demokratku Dagmar Terelmešovou. V Berouně, Českém Krumlově a Jihlavě zvítězili kandidáti ODS: Jiří Oberfalzer, Tomáš Jirsa a Miloš Vystrčil, kteří porazili Bohumila Stibala (ANO), Jindřicha Floriána (ČSSD) a Michala Stehlíka (KDU-ČSL).

 

Velmi nízká volební účast byla v obvodu Ostrava-město, kde nezávislý kandidát Zdeněk Nytra o 424 hlasů porazil Lianu Janáčkovou (NEZ). Těsný byl i souboj v Bruntále, kde Ladislav Václavec z ANO 2011 o osm stovek hlasů porazil Ladislava Sekaninu z KSČM.

Na Moravě výrazně získávala KDU-ČSL

Další obvody na Severu Moravy byly jednoznačnější. Ve Frýdku-Mísku porazil Jiří Cieńciala (Občané spolu – nezávislí) Pavlu Golasowskou z KDU-ČSL. V Novém Jičíně zas Petr Orel z koalice KDU-ČSL a Strany zelených získal trojnásobek hlasů oproti sociálnímu demokratovi Jaroslavu Dvořákovi.

V Olomouci i nedaleké Kroměříži ovládli druhé kolo kandidáti KDU-ČSL nad soupeři z ANO 2011. Lubomír Kantor porazil v Olomouci Milana Brázdila. Šárka Jelínková zvítězila nad Janem Haškem.

Stejný stranický souboj se stejným výsledkem absolvovali v Ústí nad Orlicí vítězný Lidovec Petr Šilar a poražený Jan Lipavský z ANO. Další senátorkou za KDU-ČSL je za Blansko Jaromíra Vítková, uspěla v souboji s Janem Machačem z ODS.

Jen dva posty pro sociální demokracii

Obvod Brno - venkov naopak tvář KDU-ČSL Stanislav Juránek ztratila v souboji s Jiřím Duškem z ANO. Na Pardubicku Miluše Horská z koalice Nestraníků a KDU-ČSL porazila Jaroslava Menšíka z ANO 2011.

ČSSD získala jen dvě senátorská křesla. V obvodě Brno-venkov porazil sociální demokrat Jan Žaloudík Pavla Staňka z ANO 2011. V Kutné Hoře Jaromír Strnad o 1500 hlasů porazil Ivo Šance (STAN). Nejsilnější vládní strana bude mít 20 senátorů místo dosavadních 27.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme