Erik Tabery: Jasným vítězem voleb jsou lidovci. Voliči chtěli vyvažovat, spojili se proti ANO

15. říjen 2016

Výsledky druhého voleb do Senátu komentuje šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

„Jasným vítězem druhého kola senátních voleb je KDU-ČSL. Není to tak dávno, kdy jsme mluvili o tom, jestli KDU-ČSL vůbec přežije ve velké politice. Strana vypadla z poslanecké sněmovny. Návrat se jim podařil ve velkém stylu, mají schopnost oslovovat voliče." komentuje úspěch lidové strany Erik Tabery.

Poraženým voleb naopak zůstává hnutí ANO. Přestože do druhého kola postoupilo hned čtrnáct jeho kandidátů, nakonec uspěli pouze tři. Podle Erika Taberyho mohlo výsledky ovlivnit i strategické uvažování některých voličů. „Jako kdyby se voliči začali spojovat proti ANO. Což je něco, co dřív zažívala ODS. Veřejnost možná vycítila, že má ty síly vyrovnávat."

Jednou z důležitých zpráv proběhlých senátních voleb je i neúspěch Jana Mládka na Táborsku. Nabídku k rezignaci, kterou ministr průmyslu a obchodu po možném volebním neúspěchu avizoval, ovšem Erik Tabery nepřeceňuje. „Pan Mládek, v tomto ohledu vůbec nic neriskoval. Možná chtěl jenom ukázat, jak je odvážný a trochu i vyburcovat svoje voliče. Do výsledků jeho kariéry ale tyto výsledky nemusí moc znamenat. Mnohem důležitější bude, jaký vztah má s panem premiérem."

autor: bum
Spustit audio