Lidé nechodí ke druhému kolu, posteskl si Sobotka. ANO neuspělo, řekl Babiš

Druhé kolo letošních senátních voleb je u konce. Ze sedmadvaceti křesel jich získala nejvíce KDU-ČSL. Její kandidáti vybojovali celkem osm mandátů. Nejhůře dopadla naopak ČSSD nebo hnutí ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby 2016, ANO, Andrej Babiš

volby 2016, ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

„Mrzí mě, že volební účast byla tak nízká,“ reagoval na špatný výsledek ČSSD premiér Bohuslav Sobotka. „Čeká nás velmi otevřená diskuse, jak zlepšit naši práci pro občany, jak lépe prodávat to, co sociální demokracie svou prací pro lidi udělá,“ zmínil Sobotka, co podle něj stojí za neúspěchem.

Sociální demokracie totiž z šestadvaceti mandátů získala pouhé dva. První získal v kutnohorském kraji Jaromír Strnad (ČSSD). Ten nasbíral přes osm tisíc hlasů. Druhé vítězství vybojoval Jan Žaloudík (ČSSD). Pro něho hlasovalo okolo sedmi tisíc voličů.

„Přestává fungovat, že lidé přišli i ke druhému kolu. Doma zůstali ti, jejichž kandidát v prvním kole neuspěl. Teď je klíčové, abychom se zabývali fungováním strany. Musíme naplánovat, čím se budeme zabývat v budoucnu,“ zdůraznil Sobotka.

Hnutí ANO neuspělo

Hnutí ANO proměnilo tři mandáty z celkových čtrnácti a ztratilo tak pozici vítěze po prvním kole. "Nehodnotím to jako úspěch. Osobně jsem čekal, že uspějeme v pěti mandátech. Musíme teď přemýšlet o tom, jak oslovit hlavně lidi, kteří jsou známí v místech, kde kandidují. Není to totiž o hnutí, ale o lidech. Velice si cením vítězství pana Duška v Brně, protože jeho soupeř byl velice silný. Je to asi největší úspěch všech našich kandidátů,“ říká předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš.

Senátní volby podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy (ODS) naopak potvrdily, že jeho strana zůstává hlavní pravicovou silou v zemi. Kromě něho totiž zvítězili také demokrati Tomáš Jirsa (ODS) v Českém Krumlově, berounský kandidát Jiří Oberfalzer (ODS) a Miloš Vystrčil (ODS) v Jihlavě. Fiala pogratuloval všem třem zvoleným kandidátům.

Zvítězili lidovci

"ODS se poučila z minulosti, je připravena na budoucnost a nyní nabízí odpovědnou pravicovou politiku. Jsem si jistý, že můžeme aspirovat na ještě lepší výsledek ve volbách do sněmovny, které nás čekají příští rok," dodal Fiala.

V senátních volbách nakonec zvítězili lidovci. „Za vítězstvím KDU-ČSL v letošních senátních volbách je hlavně úspěch samotných kandidátů,“ míní předseda strany Pavel Bělobrádek. Posílení KDU-ČSL za poslední roky je podle něj evidentní. "Je to bezpochyby úspěch," prohlásil.

Předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek také pogratuloval k vítězství kandidátům své strany, a to jičínskému Tomášovi Czerninovi a Jiřímu Růžičkovi, který kandidoval za Prahu 6. Zároveň si postěžoval na to, že lidé nechodili moc k volbám. „Nízká volební účast je to, co ohrožuje demokracii,“ komentuje Kalousek.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme