Co víte o nových senátorech? Podívejte se na profily lidí, kteří budou rozhodovat za vás

Ve druhém kole senátních voleb vybírali občané 27 senátorů. Podívejte se na profily těch, kteří ve volbách do Senátu uspěli a budou v něm zasedat v příštích 6 letech. Senátoři jsou seřazení podle abecedy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2016

Volby 2016 | Zdroj: ČTK

MICHAEL CANOV (55, Starostové pro Liberecký kraj/STAN) – obvod Liberec

Od roku 1994 je Canov členem zastupitelstva v Chrastavě, kde od roku 1984 učí na gymnáziu. Od roku 2002 je starostou Chrastavy a od roku 2012 zastupitelem Libereckého kraje. Canov patří mezi zakládající členy hnutí Starostové pro Liberecký kraj, v němž je prvním místopředsedou. Známým se stal díky svým úspěchům v právních sporech se státními institucemi. Dokázal obhájit u ústavního soudu vyhlášku o regulaci hazardu, včetně videoterminálů povolovaných ministerstvem financí.

JIŘÍ CIENCIALA (66, nestraník za Občané spolu – Nezávislí) – obvod Frýdek-Místek

Ve Frýdku-Místku se stal senátorem vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj. Většinu své kariéry spojil s Třineckými železárnami. Zde pracoval jako vedoucí oddělní robotiky, ředitel pro vývoj a obchod ve strojírenské divizi a nakonec také jako generální ředitel společnosti. V této funkci skončil v roce 2011. Po odchodu z firmy působil v dozorčí radě. Působil také jako ministr průmyslu a obchodu v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Jako vládní zmocněnec se v poslední době věnoval hlavně plánovanému uzavírání dolů OKD nebo stavem společnosti Vítkovice.

TOMÁŠ CZERNIN (54, TOP 09+STAN) – obvod Jičín

Czernin je zemědělec, lesník a místostarosta Dymokur na Nymbursku. O senátorské křeslo se pokoušel už před šesti roky. Tehdy skončil na třetím místě.

ALENA DERNEROVÁ (58, bezpartijní za Severočeši.cz) – obvod Most

Dernerová se nejvíce proslavila, když na jako lékařka upozornila na nevýhodné a předražené nákupy zdravotní techniky v mostecké nemocnici. Kvůli tomu musela nemocnici opustit. V roce 2010 dostala za svůj postoj Cenu Františka Kriegla. Do Senátu byla zvolena v říjnu 2010 a nyní je místopředsedkyní výboru pro zdravotní a sociální politiku a místopředsedkyní senátorského klubu ANO a Severočeši.cz.

Znáte svého senátora? Podívejte se na tablo vítězů

Číst článek

JAROSLAV DOUBRAVA (68, Severočeši.cz) – obvod Ústí nad Labem

Už potřetí byl do Senátu zvolen Jaroslav Doubrava. Poprvé to bylo v roce 1998 ještě za KSČM. Podruhé byl zvolen do Senátu už za Severočechy.cz v roce 2010. Nyní své křeslo obhájil. Doubrava má také dlouhou zkušenost s komunální politikou. Starostou Telnice se stal už v roce 1990 a zůstal jím až do roku 2010. Doubrava byl od roku 1967 členem KSČ, později KSČM. Loni se ocitl na ukrajinské černé listině, na kterou ho umístil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

JIŘÍ DUŠEK (45, nestraník za ANO) – obvod Brno – město

Nový senátor Jiří Dušek je pravděpodobně jediný člen Parlamentu České republiky, po kterém byla pojmenovaná planetka. Dušek je astrofyzik, který je od roku 2008 ředitelem Hvězdárny a planetária Brno. V Senátu by se chtěl věnovat školství, vědě a výzkumu.

PETR HOLEČEK (59, STAN) - obvod Mělník

Začal se v komunální politice angažovat po listopadu 1989. V roce 1990 se stal zastupitelem Kralup nad Vltavou, později místostarostou a od roku 2006 je starostou Kralup nad Vltavou. Od roku 2008 byl zastupitelem Středočeského kraje a jako náhradník krátce zasedal i v Poslanecké sněmovně.

JAN HORNÍK (62, STAN) – obvod Karlovy Vary

V čele radnice města Božího Daru stojí Jan Horník už od roku 1990, od roku 2000 zasedá v zastupitelstvu Karlovarského kraje a senátorem je od roku 2004. V letech 1992 až 2006 byl členem ODA, nyní kandiduje vždy jako nestraník. V Senátu je předsedou klubu Starostové a nezávislí a je členem výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životního prostředí.

MILUŠE HORSKÁ (57, Nestraníci s podporou KDU-ČSL a SZ) – obvod Pardubice

V roce 1992 založila Základní a praktickou školu Svítání v Pardubicích. Ta poskytuje vzdělání a sociální služby dětem i dospělým s mentálním postižením. Senátorkou se stala v roce 2010 a od prosince 2012 je místopředsedkyní Senátu.

ANNA HUBÁČKOVÁ (59, nestraník za KDU-ČSL) - obvod Hodonín

Od roku 2014 je starostkou Ratíškovic na Hodonínsku. Předtím pracovala jako úřednice, nejprve vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, od roku 2000 také vedla odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Za svou práci v roce 2005 dostala Cenu ministra životního prostředí. V roce 2008 ji ale ekologičtí aktivisté nominovali na anticenu Ropák za to, že souhlasila s vedením dálnice na Vídeň kolem Pohořelic.

Budu věřit, že Dernerová splní vše, co slíbila, reaguje na porážku Šlégr

Číst článek

VÁCLAV CHALOUPEK (67, Občané patrioti) – obvod Plzeň - město

Režisér, scénárista, publicista, ochránce přírody a člen plzeňského zastupitelstva za hnutí Občané patrioti. To je Václav Chaloupek. Jeho nejznámějším dílem jsou ale večerníčky se živými zvířaty Méďové, Tuláček, Pruhovaní kamarádi, Vydrýsek a další. Dříve ale také pracoval jako výtvarník v dopravním podniku ČSAD nebo jako kulturní referent v plzeňské zoologické zahradě.

RENATA CHMELOVÁ (45, nestraník za koalici Vlasta – koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL, LES s podporou Pirátů) – obvod Praha 10

Chmelová je vedoucí hnutí Arnika od roku 2015. Od roku 2014 je zastupitelkou na Praze 10. Jejím hlavním prioritám patří ochrana životního prostředí, transparentní veřejná správa a průhlednější hospodaření měst.

ŠÁRKA JELÍNKOVÁ (48, KDU-ČSL) – obvod Kroměříž

O hlasy voličů se poprvé ucházela v roce 2002, ale zvolena byla až v roce 2006, kdy se stala radní v Bystřici. Třikrát neúspěšně kandidovala do zastupitelstva Zlínského kraje, kam se dostala až letos. Před třemi lety také neúspěšně kandidovala do Poslanecké sněmovny.

TOMÁŠ JIRSA (59, ODS) – obvod Český Krumlov

Třetí období v Senátu čeká na Tomáše Jirsu. Ten byl poprvé zvolen v roce 2004. Působí jako místopředseda výboru pro zahraniční věci a obranu. Od roku 1994 je starostou v Hluboké nad Vltavou. Předtím pracoval jako projektant Energoprojektu Praha.

Druhé senátní kolo je jen zbytečné mrhání prostředky, říká poražený žokej Váňa

Číst článek

LUMÍR KANTOR (54, nestraník za KDU-ČSL) – obvod Olomouc

Skaut, lékař a bývalý opravář elektromotorů. To je Lumír Kantor. V roce 19997 se stal primářem Novorozeneckého oddělení s JIP ve Fakultní nemocnici Olomouc. Je také soudním znalcem, vyučuje na lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a působí v obecně prospěšných společnostech a nadacích.

LADISLAV KOS (58, Koalice HPP 11, KDU-ČSL, Pirátů a SZ) - obvod Praha 11

Do komunální politiky vstoupil v roce 2010, kdy se stal zastupitelem městské části Prahy 11. Svůj mandát v roce 2014 obhájil. Dvakrát také neúspěšně kandidoval do Zastupitelstva hlavního města Prahy, ale vždy neúspěšně. V roce 2013 neúspěšně kandidoval jako člen Hnutí pro Prahu 11 na kandidátce ANO do Poslanecké sněmovny, ale také neuspěl.

ZDENĚK NYTRA ( 55, nezávislý) – obvod Ostrava - město

Nytra celý život pracuje jako profesionální hasič. Nejprve pracoval u drážních hasičů, poté u hasičů města Ostravy a od roku 2001 je ředitelem Hasičské záchranné služby Moravskoslezského kraje. Do politiky se snažil dostat v roce 2002, ale neúspěšně. Od roku 2006 je zastupitelem jako nestraník za ODS v Městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

JIŘÍ OBERFALZER (62, ODS) – obvod Beroun

Oberfalzer je senátorem od roku 2004. Mediálně známí je hlavně proti ratifikaci lisabonské smlouvy. Zasazuje se také o zrušení tzv. náhubkového zákona. Je jedním ze zakladatelů nadace Forum 2000. Je také zastupitelem města Králův Dvůr. Roku 2014 byl zvolen 2. místostarostou.

Bělohradský: Karty byly rozdané od počátku. Má kandidatura měla filozofický význam

Číst článek

PETR OREL (57, Strana zelených) – obvod Nový Jičín

Do Senátu ve volebním obvodu Nový Jičín se dostal také vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích a ekolog Petr Orel. Živil se také jako agronom a dispečer v zemědělství. Ve stanici pracuje od roku 1992. V roce 1989 spolu zakládal Stranu zelených v Novém Jičíně, členem je ale až od roku 2006. V letech 1991-1998 a 2002-2014 byl zastupitelem města Nový Jičín. Několikrát neuspěl v krajských a sněmovních volbách.

Jiří RŮŽIČKA (68, nestraník za TOP 09) - obvod Praha 6

Od roku 1990 je Jiří Růžička ředitelem Gymnázia Jana Keplera na Praze 6. Nikdy nebyl v žádné politické straně, ale v roce 2014 kandidoval za TOP 09 v komunálních volbách na Praze 6. Přestože na kandidátce figuroval na pátém místě, díky preferenčním hlasům ale skončil první. Vede Komisi pro výchovu a vzdělávání.

JAROMÍR STRNAD (51, ČSSD) – obvod Kutná Hora

Jaromír Strnad od roku 2002 zasedá v zastupitelstvu města Čáslavy. V letech 2003 až 2010 byl místostarostou, od roku 2010 je starostou. V roce 2010 byl zvolen také senátorem. Tento post nyní obhájil.

Lidé nechodí ke druhému kolu, posteskl si Sobotka. ANO neuspělo, řekl Babiš

Číst článek

PETR ŠILAR (60, KDU-ČSL) - obvod Ústí nad Orlicí

Šilar obhájil senátorskou funkci v tradičně lidoveckém obvodě. V horní komoře sedí od října 2010 a zastupitel Pardubického kraje je od roku 2012. V roce 1989 se stal členem Občanského fóra a v letech 1990 až 2001 byl starostou Letohradu. V roce 2000 uspěl v krajských volbách a byl zvolen radním Pardubického kraje, kde zůstal do roku 2010. V letech 1999 až 2005 byl členem Unie svobody. V roce 2005 vstoupil do KDU-ČSL. V letech 2010 - 2013 byl starostou obce Horní Čermná. Bojuje mimo jiné za zrušení letního času.

LADISLAV VÁCLAVEC (49, nestraník za ANO) – obvod Bruntál

Do Senátu byl zvolen také chirurg Ladislav Václavec. Ten začínal jako sekundární lékař v roce 2001 na chirurgickém oddělení krnovské nemocnice. Od února 2008 je ředitelem Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, od roku 2011 je pak ředitelem Slezské nemocnice Opava.

JAROSLAV VĚTROVSKÝ (48; nestraník za ANO 2011) - obvod Tábor

Úspěšný senátorský kandidát Jaroslav Větrovský je dlouholetým starostou Mladé Vožice. V roce 2014 byl Svazem měst a obcí vyhlášen nejlepším starostou Jihočeského kraje. Narodil se v červenci 1968 v Táboře. Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Čtyři roky byl učitelem na základní škole v Mladé Vožici, poté šest let ředitelem základní a mateřské školy v obci Ratibořské Hory.

JAROMÍRA VÍTKOVÁ (59, KDU-ČSL) - obvod Blansko

Jaromíra Vítková strávila většinu svého profesního života ve veřejné správě. Byla vedoucí odboru životního prostředí boskovického městského úřadu a brněnského magistrátu a inspektorkou České inspekce životního prostředí. Od roku 2002 působí také jako místostarostka Boskovic, do zastupitelstva však byla zvolena už v roce 1998. Od roku 2012 je zastupitelkou Jihomoravského kraje a předsedkyní Komise pro sociální věc a rodinu. Pokoušela se také dostat do parlamentu.

MILOŠ VYSTRČIL (56, ODS) - obvod Jihlava

Vystrčil obhájil své senátorské křeslo. Senátorem je od roku 2010. Mezi lety 2004 až 2008 byl hejtmanem kraje Vysočina. Je zastupitelem kraje Vysočina a města Telč. Od roku 2009 vyučuje na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.

JAN ŽALOUDÍK (62, nestraník za ČSSD) - Brno - venkov

Ředitel Masarykova onkologického ústavu Žaloudík senátorský mandát obhájil. Rodák z Ježkovic na Vyškovsku vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Masarykovy univerzity v Brně. V letech 1979 až 2010 pracoval v Masarykově onkologickém ústavu v Brně jako chirurg a onkolog (v letech 2000 až 2001 tento ústav řídil), od roku 2014 zde znovu působí jako ředitel. V minulosti byl členem KSČ. Senátorem je od roku 2010, kdy v obou kolech porazil bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Působí v senátním výboru pro zdravotnictví a sociální politiku, jehož je předsedou. Je poradcem předsedy vlády Bohuslava Sobotky pro zdravotnictví.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme