Koalici na Vysočině vytvoří ČSSD, ANO, ODS a Starostové, oznámil Běhounek

Budoucí krajskou koalici na Vysočině bude tvořit ČSSD, ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Koaliční dohoda by měla být podepsána v týdnu od 24. října. Jednání o jejím znění by mělo začít v neděli. Novinářům to řekl volební lídr vítězné ČSSD, současný a s největší pravděpodobností i budoucí hejtman Jiří Běhounek, který kandidoval jako nestraník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby, ČSSD, Lidový dům

Volby, ČSSD, Lidový dům | Foto: Filip Jandourek

Koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu 29 mandátů. Sociální demokraté by měli mít v devítičlenné radě kraje pět mandátů, ve volbách druhé hnutí ANO dva mandáty a ODS s koalicí Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Lídr kandidátky ANO na Vysočině zatajil členství v KSČ, možná byl i v Lidových milicích

Číst článek

„Tři uvolněné předsedy výborů jsme obětovali za pět mandátů v radě. Nebude žádný uvolněný předseda výboru ani komise. Diskuse o zásadních programových nebo personálních bodech bude vedena tak, že ČSSD nebude moci partnery přehlasovat," řekl Běhounek.

V minulých dvou volebních obdobích vládla na Vysočině menšinově ČSSD s tichou podporou komunistů. KSČM za to obsadila placené funkce tří předsedů výborů.

Rozdělení resortů určí další jednání

Další jednání koaličních partnerů stanoví počty náměstků, personální složení rady kraje a rozdělení resortů i mechanismus dohadování ve sporných otázkách.

„Existuje několik brzdných mechanismů, abychom se vzájemně nepřekvapovali. Jsme přesvědčeni, že to dokážeme domluvit během týdne," řekl Běhounek. Nárok ČSSD na post hejtmana podle něj při jednáních nikdo nezpochybnil.

Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci budou mít stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu bude také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Podle krajského předsedy ČSSD na Vysočině Petra Krčála by měl znění koaliční dohody 24. října schválit krajský výkonný výbor ČSSD. „Předpokládáme, že ke stejnému datu tak učiní i ostatní partneři," řekl Krčál.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme