ČNB bude po skončení intervencí vůči koruně čelit spekulantům, tvrdí Niedermayer

Europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer si myslí, že po ukončení devizových intervencí, kterými ČNB udržuje korunu oslabenou vůči euru, bude banka čelit velkému tlaku spekulantů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Podle něj začíná docházet ke spekulacím už nyní, což naznačuje velký objem korun, které musela ČNB v srpnu použít, aby udržela českou měnu oslabenou. ČNB v srpnu na intervenční nákupy použila 28,6 miliardy korun, což je letos druhý největší objem za jeden měsíc.

„Ty spekulace budou obrovské. Nyní stojíme na jejich začátku a vidíme, že ty intervence jsou opravdu velké,“ řekl Niedermayer v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že očekávané posílení vypadá jako sázka na jistotu. Česká ekonomika podle něj na silnější korunu má.

ČNB pokračuje v intervencích. Za nákup eur utratila v srpnu 28,6 miliardy korun, nejvíc od ledna

Číst článek

Bankovní rada ČNB oznámila na konci září, že k ukončení režimu devizových intervencí by mohlo dojít v polovině roku 2017. Případné posílení kurzu po opuštění intervenčního režimu má být tlumeno mimo jiné zajištěním kurzového rizika ze strany vývozců, stejně jako případnými intervencemi ČNB ke zmírnění kurzových výkyvů.

Intervence ČNB začala v roce 2013

Český podnikový sektor si podle Oldřicha Dědka, národního koordinátora pro zavedení eura v České republice a bývalého viceguvernéra ČNB, mohl tři roky vyzkoušet pobyt v eurozóně bez kurzového rizika. „Já si myslím, že s tím byl spokojen,“ řekl.

Po uvolnění kurzového závazku by podle ekonomů mohla ČNB přistoupit ke zvýšení úrokových sazeb. Bude ale záležet na tom, jak moc koruna vůči euru posílí.

Režim devizových intervencí centrální banka zahájila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz na úrovní 27 Kč/EUR. Od té doby do konce letošního srpna intervenovala v objemu asi 592 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme