Zaplatíme, co jste prostavěli, vzkázala správa železnic italským nájemcům Hlavního nádraží

Správa železniční dopravní cesty je připravena firmě Grandi Stazioni zaplatit peníze, které firma prokazatelně prostavěla na pražském Hlavním nádraží, řekl to generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Obává se ale, že spor bude stejně muset nakonec rozhodnout soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Secesní Fantova budova Hlavního nádraží v Praze pohledem od magistrály

Secesní Fantova budova Hlavního nádraží v Praze pohledem od magistrály | Foto: Jolana Nováková

Italská firma, které správa železnice vypověděla smlouvu, požaduje 1,2 miliardy korun jako kompenzaci za rekonstrukci odbavovací haly a také náhradu za ušlý zisk z dalších 30 let provozu nádraží. To však Surý odmítá.

Správa železniční dopravní cesty by s Grandi Stazioni ráda domluvila na mimosoudním vyrovnání, ale její generální ředitel připustil, že spor nakonec bude muset rozhodnout soud. SŽDC vyzvala firmu k jednání v pondělí v sedm hodin dopoledne.

„My samozřejmě chceme ten majetek nabýt za takových okolností, aby to zhodnocení bylo seriózní. Pokud to bude mimosoudní cestou, budeme rádi, pokud to bude soudní cestou, rádi se zúčastníme. Jsme připraveni firmě Grandi Stazioni uhradit technické zhodnocení majetku po odpisech,“ řekl Surý.

Správa železnic převezme pražské hlavní nádraží. Nemáte k tomu důvod, tvrdí Grandi Stazioni

Číst článek

Správa železnice vypověděla Grandi Stazioni smlouvu k nedělní půlnoci poté, co firma nestihla dokončit rekonstrukci historické Fantovy budovy na hlavním nádraží. Současný stav budovy musí zkontrolovat soudní znalec, proto byla na neděli a na noc na pondělí posílena ostraha nádraží.

Vedení SŽDC nabídne všem 50 nájemcům nádraží uzavření nové nájemní smlouvy za stejných podmínek, jaké mají Grandi Stazioni, řekl náměstek Tomáš Drmola. „Již jsme kontaktovali 43 nájemců a budeme hovořit i se zbývajícími sedmi. Smlouvy budou uzavřeny na začátku příštího týdne,“ řekl náměstek.

Předloni česká pobočka italské firmy hospodařila se ziskem 54 milionů korun při výnosech přesahujících 144 milionů korun. Grandi Stazioni stále tvrdí, že správa železnice nemá zákonný důvod pro vypovězení smlouvy. Ta byla uzavřena před 13 lety a podle správy železnic měla být o 30 prodloužena v případě, že firma stihne zrekonstruovat nádraží včetně historické Fantovy budovy. Z ní je ale opravená jen vnitřní centrální část s takzvanou Fantovou kavárnou. Boční trakty a fasáda památkově chráněné budovy na opravu stále čekají. A to je podle správy železnice důvod pro ukončení smlouvy s nájemcem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme