Minuly vás senátní volby? Tady je seznam událostí, který stačí pročíst a budete v obraze

Neměli jste čas sledovat 2. kolo senátních voleb? Neznáte svého senátora? Chcete znát poražené a vítěze? Proč bychom si je měli pamatovat? Klíčové momenty jsme shrnuli v šesti bodech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach sleduje výsledky 2. kolega voleb do Senátu s manželkou Mirkou

Zdeněk Škromach sleduje výsledky 2. kolega voleb do Senátu s manželkou Mirkou | Zdroj: ČTK

1. Rekordní volební neúčast

Letošní senátní finále provázela dosud nejnižší volební účast. K hlasovacím schránkám přišlo vybírat člena horní komory 15,38 procenta voličů. Nejméně voličů přišlo letos rozhodnout o svém zástupci v horní parlamentní komoře v mosteckém obvodu, a to 10,73 procenta. Naopak nejvyšší účast byla v Praze 6, v níž hlasovalo 23,23 procenta lidí oprávněných volit.


2. Propad ČSSD v čele se Škromachem a Mládkem

V nejsledovanějších senátních duelech uspěla v Hodoníně lidovkyně Anna Hubáčková, která porazila dosavadního senátora Zdeňka Škromacha z ČSSD. „Je zajímavé, že ještě před nedávnou dobou se si Zdeněk Škromach pohrával s myšlenkou, že by kandidoval na prezidenta. Tak si aspoň může tady v těchto senátních volbách ověřit, jak by ta jeho kandidatura byla úspěšná a nakolik by byla reálná,“ hodnotil překvapující prohru Zdeňka Škromacha komentátor Petr Hartman.

Svůj souboj prohrál i ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD, který v Táboře nestačil na Jaroslava Větrovského z ANO. Mládek avizoval, že při neúspěchu nabídne své ministerské křeslo. Ještě to neudělal, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už naznačil, že se o svůj post bát nemusí.

3. Výroky neúspěšných kandidátů

Budu věřit, že Dernerová splní vše, co slíbila, reaguje na porážku Šlégr

Druhé senátní kolo je jen zbytečné mrhání prostředky, říká poražený žokej Váňa

Bělohradský: Karty byly rozdané od počátku. Má kandidatura měla filozofický význam

Škromach: Zvážím svou další účast ve stranickém životě. Hovory od bazénku ale určitě neskončí

'Mám pocit, že jsem soupeřil s Babišem. Nazval mě parazitem,' říká poražený Mládek o volbách

4. Neúspěch sportovců

Sportovcům se v druhém kole senátních voleb nedařilo. Bývalý hokejista Jiří Šlégr (ČSSD) získal vůbec nejméně hlasů ze všech kandidátů ve druhém kole.

„Po svém úspěchu v krajských volbách, kdy mě voliči preferenčními hlasy posunuli na 2. místo a poslali do zastupitelstva, jsem si myslel, že bych mohl prospět lidem i ze senátorského postu. Pravda je, že mě to docela mrzí, docela jsem si věřil,“ řekl žokej Josef Váňa (ANO), který dostal jen necelých 34 procent hlasů.

Ve volbách pro 'fajnšmekry' podcenilo ANO průzkumy. Politici-parašutisti neměli šanci, tvrdí politologové

Číst článek


5. ANO získalo jen 3 ze 14 možných senátorských křesel

Hnutí ANO proměnilo tři mandáty z celkových čtrnácti finalových účastí. Ztratilo tak pozici vítěze po prvním kole. "Nehodnotím to jako úspěch. Osobně jsem čekal, že uspějeme v pěti mandátech. Musíme teď přemýšlet o tom, jak oslovit hlavně lidi, kteří jsou známí v místech, kde kandidují. Není to totiž o hnutí, ale o lidech. Velice si cením vítězství pana Duška v Brně, protože jeho soupeř byl velice silný. Je to asi největší úspěch všech našich kandidátů,“ říká předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš.

Ministr financí se už také nechal slyšet, že Senát je drahý a že je "de facto zbytečný". Naznačil tak, že by se nebránil jeho zrušení. Přikyvovali mu hlavně komunisté, kteří nezískali jediné křeslo a v horní komoře mají dlouhodobě minimum zástupců.

6. Úspěch lidovců

Jednoznačný vítězem Senátních voleb se stali lidovci. Získali 8 senátorských mandátů. „Za vítězstvím KDU-ČSL v letošních senátních volbách je hlavně úspěch samotných kandidátů,“ míní předseda strany Pavel Bělobrádek. Posílení KDU-ČSL za poslední roky je podle něj evidentní. "Je to bezpochyby úspěch," prohlásil.

Podle odborníků neměli v druhém kole senátních voleb politici-parašutisté šanci. Uspěli jenom lidé přímo z regionů. Rozhodujícím faktorem druhého kola senátních voleb se stala nízká voličská účast, shodli se politologové, kteří se sešli v povolební debatě ČRo Plus.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme