Odmítáme, že můžeme za zpoždění letu, Ovčáčkova slova jsou lživá, brání se odbory dispečerů

Letečtí dispečeři se důrazně ohradili proti nařčení Hradu, že mohou za zpoždění letadla, kterým cestoval prezident Miloš Zeman na státní pohřeb do Bratislavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček | Foto: Filip Jandourek

V prohlášení, které má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici, označili výroky tiskové mluvčího Jiřího Ovčáčka za lživá a účelová.

„Profesní a odborová organizace řídícího letového provozu České republiky se důrazně ohrazuje proti prohlášení Kanceláře prezidenta republiky o důvodech zpoždění letu CEF01 ze dne 13. 10. 2016," píší dispečeři.

Slovensko se loučilo s prvním prezidentem. Zemana s Klausem zdrželo počasí

Číst článek

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek přiletěl pozdě na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče. Nejprve se Hrad omluvil s tím, že za zpoždění může špatné počasí, poté prezidentův tiskový mluvčí oznámil, že za zpoždění mohou letoví dispečeři, kteří upřednostnili jiný let.

Odborová organizace řídících letového provozu ale nesouhlasí. „Státně důležitému letu CEF01 bylo umožněno pojíždět k vzletové a přistávací dráze okamžitě po žádosti posádky o pojíždění a následný vzlet byl povolen tak, aby nebyla narušena bezpečnost letového provozu. V rámci upřednostnění odletu prezidentského speciálu řídící letového provozu nařídili jednomu letadlu přerušit přiblížení na přistání a několik dalších příletů bylo následně zdrženo,“ píší dispečeři ve svém prohlášení.

Dispečeři vnímají prohlášení Jiřího Ovčáčka za „lživá a účelová, poškozující dobrou profesní pověst řídících letového provozu České republiky“.

Jiří Ovčáček se ale ohrazuje proti jednání odborové organizace dispečerů. "Bez jediného důkazu veřejně obviňuje ze lži," napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu tiskový mluvčí prezidenta.

„Profesní a odborová organizace řídících letového provozu České republiky (CZATCA) se důrazně ohrazuje proti prohlášení Kanceláře prezidenta republiky o důvodech zpoždění letu CEF01 ze dne 13. 10. 2016. Postup všech zaměstnanců Řízení letového provozu, kteří se na zajištění státně důležitého letu podíleli, se odehrál podle platných leteckých předpisů s prioritou zachování bezpečnosti.
Státně důležitému letu CEF01 bylo umožněno pojíždět k vzletové a přistávací dráze okamžitě po žádosti posádky o pojíždění a následný vzlet byl povolen tak, aby nebyla narušena bezpečnost letového provozu. V rámci upřednostnění odletu prezidentského speciálu řídící letového provozu nařídili jednomu letadlu přerušit přiblížení na přistání a několik dalších příletů bylo následně zdrženo.
Prohlášení tiskového mluvčího prezidenta České republiky Jiřího Ovčáčka vnímáme jako lživá a účelová, poškozující dobrou profesní pověst řídících letového provozu České republiky.“
Tomáš Martinec
Prezident CZATCA

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme