Celníci chtějí více psů na vyhledávání peněz. Budou kontrolovat cestující na mezinárodních letištích

Celníci potřebují více psů na vyhledávání peněz. Ti vyhledávají nejen padělané peníze, ale také lidi s větším množstvím peněz, než je povolené převážet bez proclení. Na Letišti Václava Havla už pracují dva a další tři by chtěla Celní správa umístit na další česká mezinárodní letiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní pes

Policejní pes | Foto: Josef Šmejkal

„Plánujeme vycvičit další tři psy na bankovky. Byli by vedle Prahy na dalších mezinárodních letištích, jako je Brno, Ostrava, Pardubice. Při kalkulaci nákladů spojených s výcvikem a s personálními náklady odhadujeme, že jeden pes vyjde cca na 50 tisíc. Jinde je to třeba dražší, ale u nás je to 50 tisíc,“ řekl Petr Müller, zástupce ředitele odboru dohledu Celní správy.

V České republice je jediná kynologická základna. Ta sídlí v Heřmanicích. Neškolí se tu ale jen psi z Česka, ale i zahraničí. A zájem je rok od roku větší a středisko přestává stačit. Proto ho čeká rekonstrukce. „Zájem ze zahraničí je poměrně veliký, a to nejen z Evropské unie. Naše středisko má v současné době omezené kapacity, a tak je náš záměr udělat celkovou rekonstrukci do budoucna,“ řekl Müller.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celníci potřebují nové psy na vyhledávání bankovek. Více si poslechněte v reportáži Kristiny Lamperové.

Psi zde procházejí speciálním výcvikem, popisuje hlavní kynolog Celní správy Tomáš Krutina. „Po dobu několika dnů psům vtiskáváme cílový pach, u bankovek je to vůně peněz, takže je učíme poznat speciální barvu, kterou se peníze tisknou. Nějak je netrestáme, musí na to přijít sami. Pracujeme hodně s odměnou. Když pes správně vyřeší situaci, dostane odměnu, když ne, odměna nepřichází. Když se tohle povede, tak přecházíme na vyhledávání peněz u osob, v autě, na letišti,“ popsal Krutina.

Zachraňují životy a pomáhají hendikepovaným. Statečné psí srdce má nové vítěze

Číst článek

Psi nejčastěji pracují na letištích. „Hlavní činnost těchto psů je na letišti v Praze, kde hledají ukryté bankovky. Na letišti je limit 10 tisíc eur. Pokud člověk veze více a nepřihlásí to celní kontrole, tak tyto peníze propadnou státu. Pes označuje osoby, které u sebe mají peníze, a my je pak zkontrolujeme, kolik vezou. Ten pes je vycvičený tak, že neoznačuje lidi, kteří mají u sebe jen pár bankovek,“ vysvětlil Krutina.

Často ale tito psi pomáhají také policistům při domovních prohlídkách. Zatím největší úspěch zaznamenala fenka Boxy, která při domovní prohlídce pomohla najít 2,5 milionu korun.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme