Dalajlama přiletěl do Prahy. Nakonec se s ním setká ministr kultury Herman i šéf lidovců Bělobrádek

Do Česka se z Bratislavy v pondělí přesunul tibetský duchovní vůdce dalajlama. V Praze bude účastníkem konference Forum 2000, která si připomíná svého zakladatele a dalajlamova přítele Václava Havla. S duchovním se má nakonec sejít ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL, šéf lidovců Pavel Bělobrádek a další představitelé strany. O schůzce byl informován i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který nemá nic proti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetský duchovní vůdce udržoval vřelé vztahy s Václavem Havlem

Tibetský duchovní vůdce udržoval vřelé vztahy s Václavem Havlem | Foto: Filip Jandourek

Tibetský duchovní vůdce dalajlama, který udržoval vřelý vztah s bývalým prezidentem republiky Václavem Havlem, vystoupí v pražském Žofínském paláci na závěr celé konference Forum 2000.

Na Slovensku ho soukromě přivítala tamní hlava státu Andrej Kiska nebo místopředsedkyně parlamentu Lucia Nicholsonová. V Česku se s ním sejde ministr kultury Daniel Herman, přijme ho jako zástupce jedné z církví, což spadá do kompetencí ministerstva kultury.

S duchovním bude mluvit také šéf lidovců Pavel Bělobrádek a další členové strany.

„Všichni máme zodpovědnost za to, abychom vytvořili šťastnější, mírumilovnější a soucitnější lidstvo,“ řekl na bratislavské přednášce o lidských nadějích v nejistých časech dalajlama.

Dalajlama vystoupí v pražském Žofínském paláci na závěr konference Forum 2000 | Foto: David Jakš

Zároveň vyzval, aby mezi sebou lidé šířili radost, štěstí a pozitivní energii. Ohradil se třeba proti paušálnímu označování muslimů za teroristy.

Čína je proti

Setkání dalajlamy s Kiskou odsoudili představitelé Číny. Peking tibetského duchovního považuje za separatistu, jak třeba po jeho zářijové návštěvě v Radě Evropy a Evropském parlamentu zdůraznil mluvčí čínské diplomacie Lu Kang.

Jeho schůzky s představiteli cizích států proto Čína kritizuje dlouhodobě. Dalajlama ale prohlásil, že neusiluje o tibetskou nezávislost, nýbrž pouze o respektování jeho kultury.

Ondřej Klapal, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme