Účastníci Expedice Čo Oju jsou doma. „Člověk se musí umět otočit a vrátit se ve zdraví,“ říká Honza Říha

17. říjen 2016

Expedice na Čo Oju je zpátky doma v Česku. Ve výpravě byl i nevidomý horolezec Jan Říha. Ten se úplně na vrchol sice nedostal, došel ale až do výšky 7 600 metrů nad mořem. I po příletu zopakoval to, co už vzkazoval z Himálaje – totiž že některé části cesty je lepší nevidět.

V příletové hale pražského Letiště Václava Havla čekali na horolezce jejich rodiny i přátelé. Honza Říha se sice úplně na vrchol Čo Oju nedostal, ale i tak došel do výšky 7 600 metrů nad mořem.

„Bohužel to kvůli počasí výš nešlo, ale já si říkám, že se člověk musí umět otočit a vrátit se ve zdraví. Všichni se vrátili zdraví a to je důležité,“ říká k tomu Honza Říha.

Úplně zdravá se ale z expedice nevrátila moderátorka Lucie Výborná, která musela výstup vzdát kvůli krvácení do sítnice a stále má problémy s pravým okem. „Když budu chtít zaostřit na váš nos, tak tam budete mít takový velký červený flek, jako mají buddhisté nebo hinduisté, to znamená požehnání.“

Horolezec Marek Novotný se dostal až na vrchol, a tak se mohl na vlastní oči i kůži přesvědčit o tom, že název Čo Oju, v překladu Tyrkysová bohyně, je zcela zasloužený: „Je to Tyrkysová bohyně a myslím, že když jsem pak přelézal ten poslední kilometr, se kterým jsem bojoval přes 11 hodin, tak tam ta přítomnost bohů prostě je cítit. Je to neuvěřitelný pocit, něco nepopsatelně krásného.“

Čo Oju je 6. nejvyšší hora světa. Tyčí se do výšky 8 201 metrů nad mořem.

autoři: mkk , jpr
Spustit audio