Klečením při hymně dělí společnost. Amerického fotbalisty Kaepernicka se zastala i Navrátilová

Zatímco ostatní při poslechu americké hymny stojí, on poklekává. Hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick tím už několik týdnů dává najevo svůj nesouhlas s diskriminací Afroameričanů ve Spojených státech. Setkává se s velkým odporem i projevy pochopení, které teď mimo jiné vyjádřila i bývalá tenistka Martina Navrátilová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick (7) má zastání u spoluhráčů

Hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick (7) má zastání u spoluhráčů | Zdroj: Reuters

V neděli se před stadionem Buffala Bills prodávala trika s fotografií quarterbecka San Francisca 49ers Colina Kaepernicka a nenávistnými nápisy.

Sklapni a postav se, „Kaeperdicku“, stálo na jednom, na druhém byl zase osmadvacetiletý hráč amerického fotbalu zobrazen v hledáčku pušky.

Sám Kaepernick přijel na stadion New Era Field v triku s portrétem Muhammada Aliho, bývalého boxera a bojovníka za lidská práva. A než rodák z Milwaukee po 350 dnech vyběhl ke svému prvnímu startu v NFL, poklekl při americké hymně.

Quarterback San Francisca tím už několik týdnů dává najevo svůj nesouhlas s diskriminací Afroameričanů v zámoří. Má spoustu odpůrců, kteří na něj z tribun bučí a píší nenávistné vzkazy na sociálních sítích, ale i zastánce, jež jeho způsob vyjádření názoru chápou.

„Ano, možná je to poněkud nezdvořilé. Ale sportovci jako on by měli být uznáváni za to, že vyjadřují své názory na sociální problémy – obzvlášť, když to dělají tak nenásilným způsobem jako Kaepernick,“ řekla bývalá tenistka Martina Navrátilová listu New York Times na konferenci za lidská práva na ministerstvu zahraničí Spojených států.

O diskriminaci ví rodačka z Prahy, která v úterý oslaví 60. narozeniny, své. Komunisti ji za minulého režimu zničili život a ona sama pak dlouho bojovala s nepochopením okolí poté, co přiznala homosexuální orientaci. Teď se bývalá tenistka na twitteru vyjadřuje víc k politice než ke sportu.


Najdi si lepší místo, vyzval Trump

Kaepernickovo gesto má vzhledem k blížícím se prezidentským volbám v USA velký dopad. Jak se k němu postupem času přidávají další a další odpůrci policejního násilí páchaného na Afroameričanech, vyjadřují se k protestu politici. „Možná by si měl najít zemi, která mu bude sloužit líp,“ řekl koncem srpna republikánský kandidát Donald Trump.

Současná hlava Spojených států Barack Obama se Kaepernicka zastal s tím, že má právo vyjádřit svůj názor tímto způsobem. A quarterback San Francisca v tom hodlá pokračovat.

„Dokud lidstvo nepochopí, že někteří mají menší privilegia než druzí a že někteří musejí neustále počítat s následky, nepřestanu s tím. Nestojím proti Americe. Miluji Ameriku a miluji lidi. Proto to dělám,“ podotkl Kaepernick.

Právě v pondělí je to přesně 48 let ode dne, kdy se za práva Afroameričanů postavili na olympijských hrách v Mexiku atleti Tommie Smith a John Carlos.

Když zlatý a bronzový medailista z dvoustovky přicházeli na pódium přebírat medaile, šli bez bot, aby dali najevo chudobu v USA. A když pak poslouchali hymnu, zdvihli paže, na nichž měli černé rukavice, vzhůru k nebi a sklonili hlavy.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme