Hitlerův rodný dům půjde k zemi, rozhodla rakouská vláda. Budovu ale nejdřív musí vyvlastnit

Po letech sporů rozhodla rakouská vláda o dalším osudu rodného domu Adolfa Hitlera. Úřady nechají stavbu v hornorakouském městečku Braunau am Inn strhnout, oznámil v pondělí ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Vláda ale musí rodný dům nacistického vůdce nejprve vyvlastnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adolf Hitler a jeho rodný dům

Adolf Hitler a jeho rodný dům | Foto: Český rozhlas, YouTube. com

„Hitlerův dům bude stržen," sdělil rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. „Sklepní partie může zůstat, ale na ní vznikne zcela nová budova," dodal Sobotka. Nově postavený objekt má sloužit charitativním nebo administrativním účelům.

Zbourání domu doporučila před několika dny expertní komise. Ministerstvo vnitra s tím následně podle Sobotky souhlasilo. Námitku, že Rakousko tak znesnadní vyrovnávání se s minulostí, Sobotka odmítá.

Připomínat si zločiny nacismu podle něj lze například v bývalém koncentračním táboře Mauthausen nebo v muzeích v St. Pöltenu a ve Vídni. Rakouská vláda podle něj hodlá nadále podporovat vědecké zpracování událostí nacistického období. Stržením domu se podle Sobotky naopak zabrání tomu, aby se objekt stal poutním místem neonacistů.

Rodný dům Adolfa Hitlera v Braunau am Inn | Foto: Repro YouTube.com

Nemovitost ale rakouskému státu zatím nepatří, musí ji nejprve vyvlastnit. Postup spojený s odškodněním majitelky schválila vláda letos v červenci poté, co se několikrát neúspěšně pokoušela přimět Gerlinde Pommerovou k prodeji budovy. Nyní ale musí příslušný zákon ještě přijmout parlament.

Rakouský ministr vnitra proto chce už v úterý zahájit v parlamentu legislativní proces, na jehož konci má být stržení památkově chráněného domu, ve kterém se 20. dubna 1889 nacistický vůdce narodil.

Krátce po takzvaném anšlusu Rakouska, tedy připojení země k nacistickému Německu v roce 1938, prohlásili nacisté Hitlerův rodný dům za památku. Posléze fungoval jako výstavní síň. Pommerovi získali nemovitost v restituci v roce 1952 a rakouská vláda si ji od počátku 70. let pronajímala. Do roku 2011 v budově fungovaly chráněné dílny, v dalších letech byl dům prázdný.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme