Petr Gazdík o krajských volbách: Výsledek dává naději ke změně politické kultury v Česku

Výrazným způsobem uspěli zkušení komunální politici, lidé, kteří jsou dobrými správci obcí, a ti tyto volby posunuli o patro výš – do krajů, nebo do Senátu. Tak hodnotí výsledky krajských voleb předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, podle kterého výsledek dává naději k tomu, že se politická kultura Česka může změnit.

„Politika už nám ukázala, že nefungují různé sekto-firmy, zklamaly velké politické strany a že se stát nedá ani příliš řídit jako firma,“ vysvětluje s tím, že právě stát by se měl řídit jako dobře vedená obec. „Pokud se ukáže, že právě takto umí lidé řídit kraje, tak je šance jít na vyšší patro politiky,“ dodává.

Krajské volby jsou pro něj něco mezi komunálními a celostátními volbami, a například hnutí ANO je marketingový produkt a mělo dobrou kampaň. „Lidé nevolili kandidáty hnutí ANO jako jednotlivce, ale většinou Andrej Babiše,“ míní.


Dalajláma je jedna z nejvýznamnějších světových duchovních autorit a není důvod, proč bychom se my, představitelé parlamentu či vlády, neměli setkávat s takto významnou duchovní autoritou. PETR GAZDÍK

A co se týče volebního programu pro parlamentní volby, které se konají příští rok, tak ten začínají Starostové a nezávislí vytvářet. „Hodnotové desatero je základ, od toho se odvíjel krajský program, z kterého vyčtete, že jsme středovým subjektem s mírně středo-pravicovým nádechem,“ podotýká.

Zároveň ale přiznává, že ohledně parlamentních voleb není klidný. Příští volby totiž podle něj nebudou úplně tradiční parlamentní volby, ale půjde o to, jakým směrem se Česká republika vydá dál – zda bude fungovat systém politických stran a zda jsou schopné regenerace a dovést do politiky úspěšné lidi. „Všichni nadáváme na politiku po hospodách,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.