Politici podepsali koaliční dohodu. Podle Půty je čtyřkoalice pro rozvoj kraje dobrá varianta

18. říjen 2016

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj, hnutí ANO, ČSSD a ODS podepsali včera (18.10.) v Liberci dohodu o vytvoření liberecké krajské koalice.

Hejtmanem zůstane lídr Starostů Martin Půta z hnutí STAN. Podle něj je čtyřkoalice pro rozvoj kraje dobrá varianta. „Domnívám se, že široká koalice umožní malému Libereckému kraji společně prosazovat například důležité infrastrukturní projekty v oblasti silnic nebo taky financování rozvoje nemocnic.“

V zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice výraznou většinu 35 mandátů z 45.

Starostové budou mít podle dohody v devítičlenné krajské radě pět postů. Budou mít na starosti dopravu, investice, kulturu, životní prostředí a školství. Hnutí ANO získalo dvě křesla v radě. Lídryně ANO Jitka Volfová bude řídit ekonomiku kraje. „Už jen to, že budeme mít možnost nahlédnout do financí, a že budeme moc spolupracovat na investicích, tak by to mohlo správně fungovat,“ říká Volfová.

Kromě ekonomiky bude mít ANO na starosti evropské dotace.

Rezort zdravotnictví v „režii“ ODS, Sobotka ze Senátu na kraj

ODS bude mít na starosti zdravotnictví. Radním se stane Přemysl Sobotka, který byl mnoho let v Senátu. Lídr ODS Dan Ramzer vysvětluje, co jeho stranického kolegu čeká. „Nastavení sítě zdravotnických zařízení a nemocnic na území kraje, prioritním bodem i dlouhodobě vzdělávací zařízení pro vzdělávání lékařů a zdravotníků, dostavba liberecké nemocnice a nemocnic v gesci Libereckého kraje,“ popisuje Ramzer.

Podpis koaliční smlouvy

Za sociální věci bude zodpovídat Pavel Svoboda z ČSSD, který se rozhodl v dohledné době opustit místo náměstka jabloneckého primátora. Za úkol si dal dokončení transformace ústavů pro zdravotně postižené. „Transformace umožňuje dřívější ústavy pro osoby s hendikepem zmodernizovat na samostatné bydlení, kde se dostávají do běžného života,“ vysvětluje Svoboda.

Pokud někdo nenapadne volby u soudu, bude ustavující zastupitelstvo kraje 8. listopadu.

Spustit audio