Začala obnova Husových sadů v Jindřichově Hradci, k zemi půjde 19 stoletých stromů

18. říjen 2016

Centrum Jindřichova Hradce mění svou podobu. Z parku u Masarykova náměstí zmizí do konce října stoleté kaštany. Začala tak první etapa revitalizace parku, některé stromy půjdou k zemi kvůli zdraví, jiné z koncepčních důvodů.

Odborná firma začala vzrostlé kaštany v Husových sadech kácet v pondělí ráno. „Celkem se má odstranit devatenáct stromů, převážně jírovců. Zůstane tady pět lip a dva jírovce, které jsou ještě vitální,“ říká vedoucí odboru rozvoje městského úřadu v Jindřichově Hradci Vladimír Krampera.

Práci firmy v pondělí sledovaly desítky lidí, někteří se zastavovali a sbírali poslední kaštany, které ze stromů spadly. Poslední fotografii stoletých jírovců si pořídili Karel Lutovský s manželkou Janou, kteří vedle parku bydlí. „Jsem tady sedmdesát let, tak mi to bude připadat divné, až to bude vykácené,“ komentoval Karel Lutovský. „Z jedné strany je nám to líto, ale z druhé strany, když to musí být, tak to nezastavíte. To víte, když jsem tu vozila parkem svoje děti, tak je mi to trochu líto,“ dodala Jana Lutovská.

Někteří lidé se zlobili, že o chystané revitalizaci parku nevědí. To ale odmítá starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. O revitalizaci parku se ve městě mluví už od roku 2010. „Za ta poslední léta neznám jinou investiční akci, která by byla tak dlouhodobě a všude zmiňovaná. Ještě jsme nechali vyrobit plakáty, na nichž je vidět, jak pak bude vypadat. Jsou tam také vyvěšené,“ reagoval.

Poté, co budou stromy v první části Husových sadů pokácené, přijde na řadu bourání bazénu a stavba nového vodního prvku. Celá revitalizace by měla být hotová v červnu 2017.

autor: hoch
Spustit audio