Komise k reorganizaci chce další výslechy. Požádá o prodloužení mandátu do ledna

Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policie, jejíž mandát vyprší na konci října, potřebuje vyslechnout ještě řadu aktérů. Z toho některé by chtěla předvolat znovu. Podle místopředsedy komise Martina Lanka (Úsvit) proto komise požádá sněmovnu o prodloužení svého mandátu do konce ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Lank, politik, sněmovní vyšetřovací komise

Martin Lank, politik, sněmovní vyšetřovací komise | Foto: Filip Jandourek

Lank v úterý médiím řekl, že například výslech bývalého detektiva protimafiánského útvaru Jiřího Komárka je zatím ve dvou třetinách.

Ve čtvrtek na osmé schůzi komise poslanci vyslechnou bývalého ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Bílka. "Sešla se velká řada materiálů. Jsou to stovky stránek. Ukazuje se, že řadu lidí bude třeba pozvat ještě jednou," vysvětlil Lank návrh na prodloužení práce komise.

Zároveň uvedl, že vedle Komárka by před komisí mohl znovu vypovídat i bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Ten od policie dříve kvůli nesouhlasu s reorganizací odešel.

Autor reorganizace policie Laube ukončil služební poměr, zaměstná ho Chovanec

Číst článek

Návrh komise posoudí poslanci dnes. "Máme důvěru ve vyšetřovací komisi. Pokud dospěla k názoru, že ten čas potřebuje, je třeba jí ten čas poskytnout," řekl pro ČTK předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Komárkovy teze popřeny

Naposledy se komise sešla v polovině září. Tenkrát přijala usnesení týkající se jednoho z největších kritiků reformy Komárka. Jeho tvrzení, která se objevují v médiích, podle ní nejsou průkazná. Před poslanci vypovídali i ředitel GIBS Michal Murín a bývalý vedoucí Bezpečnostní informační služby Jiří Lang.

Komárek je jedním z největších kritiků policejní reformy. Právě před jejím spuštěním od policie odešel. V médiích například nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálních úniků ze spisů".

Prohlásil také, že pokyn k reorganizaci dal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Důvodem podle něj bylo to, že se před volbami obával policejních zásahů ze strany protimafiánského útvaru vůči ČSSD. Tuhý i Chovanec jeho vyjádření v minulosti opakovaně odmítli.

GIBS prověří některé současné i bývalé policisty, řekl Murín po výslechu u sněmovní komise

Číst článek

Také měla podle původního plánu dát plénu výsledky do konce října. Ve čtvrtek má v plánu vyslechnout Bílka. Přitom čekala, až bude zproštěn mlčenlivosti. Na zbavení mlčenlivosti čeká komise i u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme