Nezastavil ji komunistický režim ani rakovina, roky vládla tenisu. Navrátilová slaví 60. narozeniny

Ráda lyžuje, hraje hokej a také třeba jezdí na motorce. Přednáší na univerzitách, skoro denně na sociálních sítích diskutuje o ekonomických či politických problémech. A pak také komentuje a stále ještě hraje tenis, který ji tolik proslavil. Řeč je o Martině Navrátilové, které je šedesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Navrátilová požádala na centrálním dvorci v průběhu US Open o ruku svoji přítelkyni

Martina Navrátilová požádala na centrálním dvorci v průběhu US Open o ruku svoji přítelkyni | Zdroj: Reuters

Osmnáct grandslamových titulů ve dvouhře, 31 ve čtyřhře. Celkem na okruhu získala neuvěřitelných 344 titulů. Rodačka z Řevnic u Prahy ale většinu z nich získala jako Američanka. Z komunistického Československa emigrovala ještě před 20. narozeninami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Životní příběh Martiny Navrátilové podrobně sledovala novinářka Jana Cíglerová

Pro tehdy devatenáctiletou tenistku to bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě, navíc ho nesměla téměř nikomu říct. Jenže komunistický režim jí bránil stát se nejlepší tenistkou na světě.

„Poslední moment nastal, když ji nepustili na US Open. Byla to pro ni strašná rána a to byl ten moment, kdy se rozhodla,“ říká Jana Cíglerová, která život Martiny Navrátilové sledovala v pořadu České televize 13. komnata.

Radila se jen s otcem, maminka o jejím rozhodnutí nesměla vědět. Na odchod Navrátilové doplatili i další čeští tenisté, které režim nějakou dobu nepouštěl za hranice. Emotivní návrat do vlasti prožila ve finále Fed Cupu v roce 1986, tehdy jí fandila zaplněná Štvanice už jako Američance.

Rodina se za tehdy už tenisovou superstar Navrátilovou nakonec dostala, dlouho ale v USA nevydržela. Na začátku 80. let už ale tenistka žila v partnerském vztahu s ženou.

Rodičům sice pronajal dům nedaleko, ale pak se s partnerkou Ritou Mae Brownovou odstěhovala do Texasu a rodina se vrátila zpátky do Československa.

„Vyběhala“ osmnáct grandslamových titulů

Největší úspěchy tak sledovala jen zpovzdálí. Ženskému tenisu dominovala až do začátku 90. let, jen Wimbledon ovládla šestkrát za sebou. Celkem byla světovou jedničkou 332 týdnů.

Profesionálně hrála tenis i jako padesátnice. Poslední grandslamový titul získala před 10 lety ve smíšené čtyřhře na US Open.

Klečením při hymně dělí společnost. Amerického fotbalisty Kaepernicka se zastala i Navrátilová

Číst článek

„Je strašně silná fyzicky. Tenistka Věra Stejskalová nám vyprávěla, že měla vždycky strašnou vůli vyrovnat se starším hráčům. Její výhodou byla rychlost. Měla normální postavu, ale co neměla ve velikosti těla, to vyběhala nohama,“ vzpomíná Jana Cíglerová.

V roce 2010 přišla další, tentokrát asi nejtěžší zkouška. Lékaři Martině Navrátilové diagnostikovali rakovinu prsu, i tu překonala.

Řekne, co si myslí. Na Twitteru skoro denně

Před dvěma lety se vdala, vzala si poslední sovětskou miss Julii Lemigovovou, které pomáhá s výchovou dvou dcer. „Máme dvě děti, pět psů, kočku… Doma je to blázinec, pořád se něco děje, navíc ráda dělám něco pro sebe,“ řekla před časem Martina Navrátilová.

I jako šedesátnice má spoustu zálib. Miluje hokej, lyže, ráda se projede na motorce, na které jezdívala už jako malá holka v okolí Řevnic, odkud pochází. A v dětství má zřejmě kořeny i další současná aktivita Martiny Navrátilové – sociální síť Twitter, na které slavná tenistka diskutuje o nejrůznějších tématech.

„Když si přečtu článek, mám možnost napsat, co si o tom myslím. Vždycky jsem četla noviny. Když táta přišel z práce, přinesl je. Vždycky jsem se zajímala o celý svět, takže mě to pořád zajímá. Prostě řeknu, co si myslím,“ vysvětluje tenisová legenda.

Pokud Martina Navrátilová otevře svůj twitterový účet i v úterý, bude tam mít mimo jiné spoustu gratulací.

Jaroslav Plašil, Štěpán Pokorný, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme