V potravinách ani v hospodě poštu nechtěli, tak ji městys Besednice bude provozovat sám

19. říjen 2016

Pošta už nechce provozovat své pobočky v menších obcích. Začala proto s projektem Pošta partner. Pošta dodá vybavení a zajistí transport zásilek, partner dodá a zaplatí zaměstnance. Tímto partnerem bývá nejčastěji obec nebo město, mohl by se jím ale stát i prodejce potravin nebo hospodský.

Pobočku v režimu Pošta partner začnou provozovat v dubnu v Besednici. Místní to mnohdy ještě ani neví. „Chodím na poštu každý den a vůbec jsem o tom neslyšela,“ říká jedna z obyvatelek.

Poštu v potravinách nebo v hospodě ale v Besednici nechtěli, proto ji městys bude provozovat sám. „V podstatě zůstane všechno stejné, zůstane tam i cedule,“ říká starosta Jaroslav Klein.

Návrh smlouvy mezi městysem a Českou poštou už projednal se zastupiteli. „Představu máme. Zaměstnankyni, kterou tu pošta má, je to naše občanka, si tu necháme. Víceméně jí spíš nějakou práci ještě přidáme,“ dodává Jaroslav Klein.

Své zkušenosti s provozem pobočky Pošta partner mají už ve Smilových Horách na Táborsku. Starostka Jana Králová tam svěřila poštu zaměstnankyni obecního úřadu. „Půl dne pracuje jako zaměstnanec pošty a půl dne se stará o penzion. V době, kterou nyní věnuje poště, dříve dělala veřejně prospěšné práce, na které jsem teď najala z úřadu práce nezaměstnané,“ popisuje.

Zatím funguje v jižních Čechách osm poboček Pošta partner. Ředitel jihočeské sítě poboček České pošty Miroslav Štěpán říká, že na převod čekají další desítky menších pošt v kraji. „Pošta partner slouží pouze jako jakési kontaktní místo se zákazníkem, který chce odeslat zásilku, vyzvednout peníze nebo zásilku. Konkrétní doručování v obci bude nadále řešit Česká pošta a pobočka Partner bude standardně zapojena do logistické sítě České pošty jako předchozí pobočka,“ vysvětluje.

Přednostně jedná Česká pošta se samosprávami. Provozovatelem pobočky Pošta partner se ale může stát i prodejna potravin nebo restaurace. Celkový počet poštovních poboček se ale v příštích letech měnit nebude.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio