Územní plán Českokrumlovska zahrnuje i dálnici

21. duben 2005

Zastupitelé Jihočeského kraje schválili územní plán východní části Českokrumlovska, který počítá s trasou dálnice D3 a rychlostní silnice R3. Je to důležitý krok k přípravě stavby této významné komunikace z Prahy na hranice s Rakouskem.

Dokument podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka na jih od Českých Budějovic zakotvuje trasu dálnice jako veřejně prospěšnou stavbu. Obdobné plány už mají Táborsko i Českobudějovicko. "Po stránce územního plánování tím máme v Jihočeském kraji trasu dálnice a rychlostní komunikace vyřešenou," řekl hejtman ČTK. Zpracovatel dopravní části Lubomír Zenkl poznamenal, že dálnice pořád není územně připravena v celé délce. "Je škoda, že na Benešovsku se to ještě nepodařilo dotáhnout," řekl ČTK. Pro plán ve středu hlasovali všichni přítomní zastupitelé, což je pro Zahradníka významný argument pro další politická jednání o stavbě dálnice. "Je vidět, že tato stavba má vysokou podporu, což bereme jako důležitý politický signál," dodal. Schválený plán počítá s umístěním dálnice, která se u Velešína změní v rychlostní komunikaci se dvěma jízdními pruhy. Tento dokument pro oblast Českokrumlovska vznikal od roku 1999 a původně zahrnoval i Šumavu, kde se jednání zkomplikovalo kvůli záměru využít Smrčinu pro lyžování. V roce 2003 proto kraj rozdělil Českokrumlovsko na dvě území, aby urychlil přípravu dokumentu nutného pro stavbu dálnice. Velký územní celek Českokrumlovsko I. zahrnuje 26 obcí.

Současně se zpracovává dokumentace o posuzování vlivů na životní prostředí. "Jakmile k tomu ministerstvo vydá stanovisko, investor zadá dokumentaci pro územní rozhodnutí," řekla ČTK Libuše Pfauserová z odboru územního plánování Jihočeského krajského úřadu, která termín odhadla na květen.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio