Severočeši.cz napadli volby do zastupitelstva Ústeckého kraje. Žádají jejich opakování

18. říjen 2016

Severočeši.cz požadují opakování krajských voleb v Ústeckém kraji. Jejich zástupci podali tři stížnosti na volby. Důvodem je vyškrtnutí kandidátů Severočechů osm dní před volbami. Kandidátku stáhla místopředsedkyně hnutí Hana Jeníčková. Podle druhého křídla Severočechů na to ale neměla právo.

Podle Severočechů v čele s Bronislave Schwarzem nepostupoval ústecký krajský úřad, který o vyškrtnutí rozhodl, správně.

Krajský úřad už před časem jakékoliv pochybení odmítl. Severočeši ale podnikli nebo podniknou i další právní kroky. Na Hanu Jeníčkovou podali Severočeši trestní oznámení. Hnutí tvrdí, že podá žalobu i na ministerstvo vnitra. Podle Schwarze kvůli tomu, že v rejstříku politických stran a hnutí, které ministerstvo vede, jsou chyby.

Problém Severočechů? Rozdělení na dva tábory

Situace uvnitř bývalého třetího nejsilnějšího krajského hnutí je složitá. Severočeši se v roce 2013 rozdělili na dva tábory, jeden blízký Haně Jeníčkové a bývalému předsedovi Františku Rybovi a druhý zastoupený Schwarzem a podnikatelem Jiřím Zelenkou.

Zelenkovi lidé uspořádali v únoru 2014 valnou hromadu, na které odvolali z vedení přívržence rivalů. Soud ale letos pravomocně rozhodl, že valná hromada proběhla v rozporu se stanovami a označil ji, stejně jako všechny navazující kroky, za neplatnou.

Mostecký soud následně rozsudek doplnil i o bod, že neplatné bylo i zvolení Zelenky prvním místopředsedou. Hana Jeníčková tak stáhla kandidátní listinu z pozice volebního zmocněnce, do které se sama jako místopředsedkyně nominovala.

Hanu Jeníčkovou se snažíme kontaktovat, zatím ale neúspěšně.

I druhý tábor Severočechů zvažuje podání stížnosti

Zástupci druhé skupiny Severočechů také uvažují o případné stížnosti. Hana Jeníčková totiž nestáhla jen kandidátku do kraje, ale mostecký magistrát žádala také o odvolání kandidatury Aleny Dernerové. To magistrát odmítl a zmíněné druhé křídlo teď zvažuje, jestli senátní volby na Mostecku napadnou nebo ne.

Ústecký krajský soud má teď 20 dní na rozhodnutí o podaných stížnostech.


autor: bach
Spustit audio