Vyšetřovací komise k reorganizaci policie má mandát do konce ledna. Přihlásili se jí další aktéři

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny má čas na prověřování reorganizace policejních útvarů až do konce ledna příštího roku. Potřebuje totiž ještě vyslechnout řadu dalších aktérů, z nichž některé by chtěla předvolat znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Blažek, politik, sněmovní vyšetřovací komise

Pavel Blažek, politik, sněmovní vyšetřovací komise | Foto: Filip Jandourek

Původní mandát měl vyšetřovací komisi vypršet v říjnu, ale nakonec bylo vyhověno její žádosti o prodloužení termínu do konce ledna roku 2017.

Stále totiž není hotová s výslechy některých aktérů reorganizace policie a další potřebuje předvolat ještě jednou.

„Výpovědi se natolik liší v různých faktech, že budeme muset vyslechnout některé osoby znovu. K tomu se ještě přihlásili další lidé, s nimiž jsme původně vůbec nepočítali,“ řekl v úterý České televizi předseda komise Pavel Blažek (ODS).

Vyšetřování pokračuje

Komise se sejde ve čtvrtek, kdy vyslechne bývalého ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Bílka a naplánuje další postup.

Blažek předpokládá, že bude nutné znovu předvolat olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, jeho náměstka Pavla Komára, bývalého policistu Jiřího Komárka a možná některé další osoby.

Dobrovolně se podle Blažka přihlásil také bývalý šéf GIBS v Olomouci Tomáš Uličný, z něhož údajně byla nezákonným způsobem vymáhána výpověď. Komise navíc dále čeká na zbavení mlčenlivosti u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Proto vyšetřování v říjnovém termínu nestihne dokončit.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme