Návrh na klid zbraní v Aleppu? Naděje umírá poslední, věří Západ

Už několikrát jsme se všichni zklamali, ale naděje umírá poslední. Tak by se dala shrnout reakce Západu na oznámení, že Moskva a Damašek vyhlašují na tento čtvrtek osmihodinové ukončení bojů v syrském Aleppu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syřan zraněný během náletu na opozicí ovládanou čtvrť Aleppa (18. října).

Syřan zraněný během náletu na opozicí ovládanou čtvrť Aleppa (18. října). | Foto: Fotobanka Profimedia

Načasování termínu pro klid zbraní není náhodné. Vychází z plánovaných jednání Evropské unie, která se týkají právě zásahů Ruska a Sýrie do pokračujících bojů v regionu. Evropská debata zvažuje možnost dalších ekonomických sankcí proti Asadovu režimu, které by zasáhly i jeho politické a vojenské spojence – hlavně z Ruska. Rozepisuje se o tom server německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle.

Jsme už otupělí přívalem děsivých zpráv? Aleppo je paralela k Čečensku, píše Guardian

Číst článek

Ruský generál Sergej Rudskoj ujistil, že ve čtvrtek v době od osmi do šestnácti hodin tamního času nevzlétne nad Sýrii žádný ruský bombardér ani stíhačka. Syrské jednotky prý v té době nebudou ostřelovat Aleppo a umožní tak civilistům i raněným odchod z obklíčené části města. Podle generála Rudského budou za tím účelem otevřeny dva koridory.

Zní to vtřícně. Ale…

Jak píše Deutsche Welle, zní to možná vstřícně. Minulý týden v podobné příměří doufal jen málokdo. Autor článku ale připomíná, že evropští spojenci v občanské válce žádali prodloužený klid zbraní už několikrát. Ruská strana ale vždycky tvrdila, že je to jen trik, který má povstalcům umožnit přeskupit se a pokračovat v bojích. Skepse je tedy pochopitelná.

Rusové dokonce v téhle souvislosti tvrdili, že Západ je ochotný přimhouřit oči nad tím, že povstalci bojující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi sami zabíjejí v Aleppu civilní obyvatelstvo.

Pátrání v sutinách domu zničeného nálety (východní Aleppo, 18. října). | Foto: Fotobanka Profimedia

“Jednostranné příměří nedává smysl, protože bojovníkům z Fronty an-Nusra tohle umožní přeskupit svou bojovou sílu,” tvrdí generálové v čele s Rudským. Evropská unie ostře kritizuje Rusko za bombardování Aleppa, které – vzhledem k nezměrnému utrpení obyvatel města – “může přerůst ve válečný zločin.”

Otazníky nad sankcemi

Pondělní schůzka ministrů zahraničí Evropské unie v Lucembursku ale o dalších sankcích vůči Moskvě definitivně nerozhodla, všímá si autor článku na serveru Deutsche Welle.

Evropská unie hrozí Rusku a syrskému režimu sankcemi, pokud nezastaví zabíjení v Allepu

Číst článek

Německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier na schůzce například skepticky prohlásil, že dlouhodobé sankce civilnímu obyvatelstvu v Sýrii momentálně beztak neposlouží.

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová reagovala na novou ruskou nabídku příměří pozitivně. Zároveň připomněla, že pro humanitární organizace OSN by bylo v oblasti potřeba příměří alespoň dvanáctihodinové. Podle Mogheriniové nějakou dobu potrvá, než zúčastněné strany konfliktu najdou skutečně společnou řeč.

Vstřícný partner?

Nicméně portál Deutsche Welle připomíná, že sankce Evropské unie vůči účastníkům bojů v Sýrii byly už jednou prodloužené letos v květnu a mají platit do června 2017. V jejich rámci byly zmraženy transfery na bankovních účtech nejméně dvou stovek subjektů – angažovaných osob i firem.

Londýn a Washington mezitím podle Deutsche Welle zvažují nové sankce vůči Moskvě, právě s ohledem na ruské bombardování Aleppa. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault uvedl, že Rusko najde v Západu vstřícného partnera, pokud jde o podporu boje proti terorismu. Ayrault ale trvá na tom, že je třeba ukončit bombardování Aleppa a umožnit tamním lidem přístup k humanitární pomoci.

A stanice Deutsche Welle na závěr upozorňuje na varování OSN. Pokud se situace v syrském Aleppu výrazně nezmění do konce letošního roku, může se stát, že město už prakticky nebude existovat.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme