S diplomem za bar nebo uklízet. Vysokoškoláci v Řecku na trhu práce nemají šanci, polovina utíká do zahraničí

Řecko se potýká s odlivem mladých mozků do zahraničí. Za posledních osm let zemi opustilo téměř půl milionu lidí ve věku od 15 do 46 let. Mezi absolventy středních a vysokých škol je bez práce každý druhý. Vysokoškoláci tak často pracují i v úklidových firmách, ti šťastnější pak v restauracích a kavárnách, často „načerno“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když sirob připravíte do správné hustoty, nekazí se. Pokud je řidší, může chytit plíseň. Pokud sklenice budete sterilovat, pak je životnost prakticky neomezená

Když sirob připravíte do správné hustoty, nekazí se. Pokud je řidší, může chytit plíseň. Pokud sklenice budete sterilovat, pak je životnost prakticky neomezená | Foto: Zdeňka Kabourková

Podobně je na tom Vasilis, mladík pracující v podniku Rentzo v městečku Koropi u Atén. Dělá tu barmana a baristu. Ještě vloni přitom sedával ve fakultní aule, kde studoval hudební technologie a snil o tom, že se v životě bude zabývat hlavně muzikou. Tu teď ale poslouchá jen z reproduktorů umístěných nad barovým pultem.

Přiznává sice, že se mohl více snažit, studium však přerušil i z čistě praktických důvodů. V tomto oboru totiž nelze sehnat žádnou práci. Praxe je navíc taková, že ho ve vybraném studiu musí zaměstnat na půl roku zadarmo, ani takové pozice ale nejsou. A bez předchozích zkušeností je to zcela nemožné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řečtí vysokoškoláci čelí vysoké nezaměstnanosti, mnozí proto odcházejí za hranice

Vasilis tak teď pracuje v zakouřené kavárně. Osm hodin denně připravuje a servíruje objednané nápoje. Přesto, jak dodává, měl nakonec štěstí. Místo mu díky známostem sehnala matka, dokonce na plný úvazek. Měsíčně si tak vydělá 650 eur čistého, což je asi 17 a půl tisíce korun. Většina jeho přátel je na tom mnohem hůř a armáda mladých nezaměstnaných je stále početnější.

Podle dalšího mladíka Leonidase je to začarovaný kruh. Podpora v nezaměstnanosti nestačí na obživu celé rodiny. Navíc ji dostane jen člověk, který už minimálně rok pracoval. Takže pokud vysokoškolák jde s diplomem v ruce rovnou na úřad práce, nemá jednoduše nárok. A pokud pracuje „načerno“, tak zase neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Lepší budoucnost

Není divu, že sedm z deseti vysokoškoláků hledá lepší budoucnost v zahraničí. A to samé chce udělat i Vasilis. Jedinou jeho šancí je prý odejít. Třeba do Velké Británie.

Ostatně podle údajů Makedonské univerzity se stejně rozhodlo jen v letech 2010 až 2013 více než 200 tisíc Řeků, za posledních deset let jich pak do zahraničí odjelo už více než půl milionu. Řecký stát přitom stojí studium jednoho studenta např. na lékařské fakultě 95 tisíc eur, tedy v přepočtu dva a půl milionu korun.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme