Zlepšovat vztahy Číňanů a Tibeťanů může i fotbal

Vztah Číny a Tibetu je stále živý problém, což v těchto dnech připomíná návštěva duchovního tibetského vůdce dalajlamy v Česku. Svou roli při snaze zlepšovat soužití Číňanů s Tibeťany a naopak má i fotbal. Čína už v minulosti dokázala využít sportu politicky či společensky, naposledy to bylo výrazně vnímáno při olympijských hrách v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: ČTK

Fotbal má v Tibetu více než stoletou tradici, o což se už na začátku minulého století postarali Britové. V poslední době ale funguje mimo jiné tibetský národní tým složený z Tibeťanů žijících v exilu. Hraje zápasy proti dalším oficiálně neuznaným týmům jako je Grónsko nebo Kurdistán. V hlavním městě Tibetu je teď hitem fotbalový tým FC Lhasa, o jeho příběhu píše agentura AFP. Za klubem stojí státem vlastněný podnik obchodující s tradiční tibetskou medicínou a minerální vodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Tibetu se rozvíjí fotbal a někteří si od toho slibují i zlepšení vztahů Tibeťanů s Číňany

Tohle mužstvo hraje sice zatím čtvrtou nejvyšší soutěž, ale má ambice stoupat výše, třeba i dostat se na úroveň těch nejbohatších čínských klubů. Tam míří čím dál dražší hráči třeba i z Evropy.

Jedním ze smyslů celého tohoto projektu je i snaha o větší zapojení Tibeťanů do života v Číně. Fotbal jako společná vášeň by mohl sblížit původní obyvatele a etnické Číňany. Tedy skupiny, které vedle sebe v Tibetu žijí a je mezi nimi určitá bariéra.

V týmu FC Lhasa je asi desetina fotbalistů právě etnických Číňanů, což zhruba odpovídá složení populace. Klub by ale tohle číslo rád navyšoval právě přilákáním čínských fotbalistů. Fotbal by tedy měl být jako přirozený zdroj porozumění a bourání bariér. Problémy při zapojování Číňanů do fungování a budování tibetského klubu dělá ale například nadmořská výška.

Problém s řídkým vzduchem

FC Lhasa má hřiště v nadmořské výšce 3700 metrů. Tibeťané jsou k fyzické námaze v řídkém vzduchu přirozeně zvyklí, ale ostatní mají problémy například s bolestí hlavy, žaludku, s nespavostí či únavou. Zkrátka fotbal může být v Tibetu dost nebezpečným sportem. Číňany to prý odrazuje a klubu ze Lhasy to komplikuje záměr.

Na druhou stranu si podle AFP prý FC Lhasa od nadmořské výšky slibuje pomoc při zápasech i v profesionálních soutěžích a plánuje domácí neporazitelnost. Stejný případ je třeba v Jižní Americe, kde mají Bolívie či Ekvádor národní stadiony také vysoko v Andách a kvůli tomu už tam selhal leckterý soupeř v kvalifikacích mistrovství světa.

Jan Kaliba, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme