Papež chce usilovat o jednotu křesťanů a o spolupráci s církvemi

Směřování svého pontifikátu nastínil při svém prvním kázání v Sixtinské kapli papež Benedikt XVI. Dal najevo, že bude usilovat o obnovu jednoty všech křesťanů a o spolupráci s dalšími církvemi a náboženskými komunitami. Řím se mezi tím připravuje na další statisícovou vlnu poutníků, kteří přijedou na víkendovou papežovu inauguraci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benedikt XVI. zdraví věřící na Svatopetrském náměstí

Benedikt XVI. zdraví věřící na Svatopetrském náměstí | Zdroj: ČTK

Papež Benedikt XVI. postavil na první místo svého pontifikátu ekumenický dialog. Ujistil, že bude neúnavně pracovat na obnově úplné a viditelné jednoty křesťanů. Potvrdil také, že bude pokračovat v mezináboženském dialogu a v dialogu s ostatními kulturami i s lidmi, kteří nevěří v žádného Boha.

Ve svém prvním kázání Benedikt XVI. také ujistil, že bude pokračovat v naplňování reforem zahájených II. vatikánským koncilem, který v 60. letech otevřel katolickou církev světu. Mladým katolíkům přislíbil účast na světovém mítinku katolické mládeže v Kolíně nad Rýnem, který je na programu v srpnu.

Nový papež během kázání připustil, že si uvědomuje závažnost úřadu, který má zastávat. Současně ale dal najevo přesvědčení, že jeho předchůdce Jan Pavel II. ho bude alespoň z počátku "vést". Benedikt XVI. také vzdal hold Janu Pavlu II. za to, že "zanechal církev odvážnější, svobodnější, mladší".

V neděli se ve Vatikánu bude konat slavnostní mše zahájení pontifikátu Benedikta XVI. Účast potvrdili mimo jiné španělský král Juan Carlos, francouzský premiér Raffarin a německý kancléř Schröder. Do pohybu se znovu dává stroj italské civilní obrany, protože se očekává příjezd půl milionu, převážně z Německa.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme