Cena uhlí prudce roste. Zdražování může ovlivnit útlum těžby v OKD, říká analytik

Uhlí prudce podražuje. Cena za termální uhlí se od začátku roku zvýšila na burze v Rotterdamu o téměř dvě třetiny. Prodává se tak za 72 dolarů za tunu. Ještě rychleji roste cena koksovatelného uhlí. Může za to nižší produkce klíčových hráčů na trhu i vyšší spotřeba některých států, přibližuje analytik Boris Tomčiak. Zdražování suroviny také může podle něj ovlivnit utlumování těžby v OKD.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uhlí (ilustrační foto)

Uhlí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zdražení uhlí v posledních měsících je podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka opravdu velmi výrazné.

„Na trhu s uhlím nastala velká změna. Ještě na jaře byla cena na několikaročním minimu, nyní je cena na dvouročním maximu,“ popisuje Tomčiak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena uhlí prudce roste. Zdražování může ovlivnit útlum těžby v OKD, říká analytik Boris Tomčiak

Důvodem nárůstu ceny je podle něj především omezení těžby. „Čína, která je největším producentem uhlí na světě, snížila letos svoji produkci o 10 procent. Ostatní, jako Spojené státy, Rusko a Austrálie, snížili rovněž svoji produkci. Také v České republice postupně upadá,“ dodává Tomčiak.

Důležité jsou ale i krátkodobé faktory, jako je například spotřeba. „Ve Francii je nejvyšší za posledních 32 let, což je dost nevídané. Francie omezila produkci ve svých nukleárních elektrárnách, a naopak zvýšila produkci v těch uhelných,“ upozorňuje Tomčiak.

Cena ale podle analytika neporoste donekonečna.

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl

„Kdyby se cena zvýšila ještě o čtvrtinu nebo 50 procent, tak se znovu otevřou ty zavřené doly a produkce se znovu dostane na trh. Zatím ale takovýto scénář nevidíme,“ konstatuje Tomčiak.

Zdražování této suroviny je dobrou zprávou mimo jiné pro českou těžební firmu OKD, která je nyní v insolvenci.

„Zvyšující se cena uhlí dává managementu firmy a insolvenčnímu správci prostor na to, aby připravili kvalitní plán, jak těžbu postupně utlumit. Podle posledních informací se těžba v OKD bude utlumovat, už letos má být uzavřený Důl Paskov. Toto utlumování by ale díky vyšším cenám uhlí mohlo být plynulejší a nemuselo by to mít až tak velký dopad na zaměstnance,“ uzavírá analytik Boris Tomčiak.

Anna Jadrná, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme